Операцията, координирана от директора на Областна дирекция на МВР Бургас Васил Едрев, била проведена в този момент, когато групата източвала 7 тона бензин. Кражбата е ставала посредством специално монтиран за целта кран върху продуктопровода на „Лукойл – Нефтохим”, преминаващ през землището. От крана, чрез пластмасов маркуч, краденото гориво директно се е източвало в товарен автомобил, оборудван със съоръжения за съхраняване на бензина.
Тримата задържани са криминално проявени, регистрирани са за кражби на цветни метали, горива, хулигански действия и др. Те вече са в РУМВР – Камено със заповеди за полицейско задържане за срок до 24 часа.
Източваният бензин е бил съхраняван и пласиран в складова база „Деспред”. При извършения оглед са открити шест товарни автомобила  със съоръжения за съхраняване на източения от продуктопровода бензин.
Задържането е осъществено въпреки взетите от крадците предохранителни мерки - предварително "прочистване и отцепване" на района по време на кражбата с кучета. По подаден сигнал служители от Зонално жандармерийско управление – Бургас са блокирали района и са задържали двама от мъжете, осъществили кражбата. Задържането им станало в непосредствена близост до нелегалния кран и товарния автомобил. Третият успял да се укрие в близката гора, но служебното куче Шака го открило и той също бил заловен.
Подготовката за провеждане на спецализираната акция е продължила близо четири дни, заяви на брифинг минути след задържането директорът на Областна дирекция на МВР – Бургас комисар Васил Едрев. Той подчерта, че действията за задържането и неутрализирането на престъпната група, предприети от служителите на зоналното жандармерийско управление, въпреки сложната обстановка и трудния терен, са протекли отлично.

Вижте още снимки
Вижте видео