В рамките 10 дни язовирът "Студена" ще достигне до мъртвия си обем, като транзитът на вода от "Белмекен" през София ще бъде единствената възможност за перничани. Това каза кметът на Перник Станислав Владимиров по време на заседание на Постоянната комисия по инженерна инфраструктура и енергийно планиране към Столичния общински съвет, на което се разглежда предложението за водната криза в Перник.

"Всички вие виждате и следите през медиите какво се случва в моя град последните два месеца. На воден режим сме, вече близо месец сме в бедствено положение. Въпреки че бяха предприети някои мерки от страна на Министерския съвет за увеличаването на притока към язовир "Студена", те не дадоха така очаквания ефект. В момента обемът на язовир "Студена" е в критичния си минимум", заяви Владимиров.

Той посочи, че ежедневно продължава да се понижава обемът на язовира. "В рамките на може би десетина дни, две седмици, ние ще достигнем до така наречения "мъртъв обем" и ще се наложи да черпим вода от основния изпускател", обясни Владимиров.

Според него е цяло чудо, че този проблем не е прераснал в по-мащабна криза от друг характер. "Надявам се до няколко дни да започне и подмяната на водопреносната ни мрежа", уточни Станислав Владимиров.

По-рано столичният кмет Йорданка Фандъкова, че отклоняването на вода от "Белмекен" няма да застраши водният резерв за София.

"В язовир "Студена" има вода за 32 дни, за най-кратък срок може да се използва водопроводната мрежа на София", каза министърът на икономиката Емил Караиванов по време на заседание на постоянната комисия по инженерна инфраструктура и енергийно планиране в Столичния общински съвет, във връзка с искането на правителството и на кмета на Перник да се ползва водопреносната мрежата на София, за да се насочи вода към Перник от водосбора на язовир "Белмекен".

На заседанието стана ясно още, че язовир "Белмекен" има два пъти повече вода в сравнение с миналата година, затова той остава като вариант за справяне с водната криза в Перник. Водопроводът, който ще бъде изграден от Мало Бучино до Перник ще минава през държавни земи.

"Получихме предложение и молба от правителството и от кмета на Перник да помогнем да преведем допълнителни количества вода до Мало Бучино, откъдето вече държавата да си изгради връзката за Перник. Говорим единствено и само за ползване на водопреносната мрежа", уточни столичният кмет.

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров също увери, че водният спасителен план за Перник с транзитно ползване на подземната ВиК инфраструктура на столицата по никакъв начин няма да засегне водата на София.

"Не е вода на София - само ще я налеем в язовира, а от там ще премине по тръбите и ще замине за Перник. В случай че има и най-малкото съмнение - кранът ще бъде в ръцете на "Софийска вода" и винаги може да го спре", коментира екоминистърът.

За Пламен Никифоров, дългогодишен директор на дирекция "ВиК" в МРРБ тази идея е "единственото, което в момента може да бъде изпълнено".

"Въпросът е дали може да се изгради навреме, за да може да се включи в действие преди да започне снеготопенето, защото критичните месеци за Перник вероятно ще бъдат след около месец", посочи той.

Отклонението на 5 или 10 милиона кубика вода за допълнително водоснабдяване на Перник няма да се отрази в негативни размери на енергодобива, за който се ползва водата на язовир Белмекен, смята експертът.

Язовирът има обем от 144 милиона кубика, а годишно преработва над 240 милиона кубика.

Относно необходимостта от ремонт на стената на язовир Бели Искър и крие ли рискове допълнителното натоварване с вода, той смята, че има ограничения в ползването на язовира до най-високото му ниво. "Системата, по която в него ще влизат допълнителни количества обаче не означава, че той ще се напълни повече и ще се създаде по-голямо налягане, заяви Пламен Никифоров. - Той няма да се натовари статически допълнително, за да създаде проблеми. Това не означава, че там не трябва да се предприемат действия, още може би тази година, за отстраняването на проблемите с язовирната стена. Трябва да се провери дали водопроводите до София, през София и до Мало Бучино имат капацитет да проведат допълнително 300 литра в секунда."

По думите му, едва след множество проверки и хидравлични изчисления може да се осъществи водната връзка между Мало Бучино и Перник.

Трасето е с дължина 13,5 км, но преминава през пресечена местност, което го прави по-трудно за изпълнение. Геоложките проучвания са задължителни заради възможността да има свлачища и зони, през които бъдещият водопровод не може да премине, допълни Пламен Никифоров.

"Групата общински съветници от БСП е склонна да подкрепи решаването на хуманитарната криза, която се развива само на 20 километра от София, каза Милка Христова, общински съветник от БСП. - Извън емоциите и емпатията обаче групата на БСП ще вземе своето окончателно решение, едва след като получи достатъчно информация и отговори на конкретни въпроси. Не бива да се подминава състоянието на стената на язовир "Бели Искър."