Двата инцидента са станали в понеделник, докато децата карали велосипеди.

Детето, блъснато от автобус, почина в ямболската болница, съобщи говорителят на ОД на МВР Татяна Павлова.

Инцидентът е станал около 14:20 ч. на центалната автогара в Ямбол вчера.  Момченцето чакало с родителите си микробус за близко село.

Според очевидци детето било с колело и увлечено от играта минало на пътното платно. В този момент в сектора за пътници навлизал автобус "Ивеко" на ямболската фирма
ЕТ "Раси - Красимир Кръстев", управляван от 55-годишен шофьор. При маневра „завой надясно” за паркиране в сектора за качване на пътници, блъснал детето, което вследствие на удара попаднало под автобуса.

Колегите на шофьора казаха пред bTV, че той е с дългогодишен опит, но не успял да реагира, защото детето излязло внезапно.

Пробата за алкохол на шофьора е отрицателна. По случая в Районното управление на полицията в Ямбол е образувано досъдебно производство.

При подобен случай в същия ден пострада и 10-годишно момче в Раковски. Около 17.20 часа от спешен телефон 112 е било получено съобщение за катастрофа между товарен автомобил “Ман” и момче на колело.

По първоначални данни велосипедистът внезапно излязъл на пътното платно на ул. “Завет” и се ударил в бетоновоза, управляван от мъж с инициали Е. Г. на 35 години от Раковски.

Пострадалото дете е откарано в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив с опасност за живота, съобщиха за Дарик от здравното заведение.  В момента то е настанено в реанимацията на Детското спешно отделение с фрактура на базата на черепа и е в тежко състояние.

Алкохолната проба на водача е отрицателна.

Ограничават  движението на пешеходците на автогарите

По повод инцидента в Ямбол и увеличения брой пътници в активния туристически сезон министърът на транспорта Ивайло Московски разпореди на Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация" да даде указания на автогарите за повишаване сигурността на пътниците и при възможност за ограничаване движението на пешеходци в зоните за маневриране на автобусите.

Министър Московски е разпоредил и пълна проверка на фирмата-превозвач, която е собственик на автобуса, с който се е случил инцидентът.

Паралелно с това, КАТ също извършва проверка на случая за установяване на причините за пътнотранспортното произшествие, добавят от министерството.