По-рано бе съобщено, че жертвите са четири.

Трагедията е станала вчера около 17 часа на магистрала в района на град Авила, който се намира на 120 км от Мадрид.

Три микробуса и една кола превозвали български работнички от полето към квартирите им в Авила. При качването на магистралата обаче единият от бусовете, в който са пътували 11 българки, е пометен от ТИР.

"Инцидентът се е случил на шосе № 502, свързващ градовете Авила и Кордоба, близо до град Ниахара. Микробус, транспортиращ сезонни работници, шофиран от българка, се сблъсква с тежкотоварен автомобил. Вследствие на което две от нашите съгражданки са починали на място, а малко по-късно третата е починала в болницата в Авила. При катастрофата има още 5 тежко ранени, като 2 от жените са в критично състояние, а три са с по-леки наранявания. Жената, която е управлявала микробусът, също е българка и е невредима", обясни Цветелин Цолов, цитиран от БНТ.

По неофициална информация шофьорката е от Мадан.

Кметът на Неделино Боян Кехайов съобщи, че двете жени, загинали на място при удара, са родени през 1977 г., а третата е родена през 1974 г.

Петте пострадали са транспортирани в болница в Авила и Саламанка.

Трите загинали жени живеят в един квартал над църквата в центъра на град Неделино и са съседки. Всички са семейни и оставят по две деца сираци. Българките отишли на гурбет в Испания да берат ягоди, а мъжете им останали в Неделино.

"За катастрофата е потвърдено от нашето посолство в Испания, но подробности официално засега няма", каза кметът на Неделино Боян Кехайов.

В родопския град хората са в шок. Кметът свиква днес извънредно заседание на което ще решат с какво да помогнат семействата.

"Ако трябва ще събираме и пари, жените са осигурени и първо ще видим какво ще поеме като разходи работодателя", каза Кехайов.

Общината ще обяви и ден на траур.