Това съобщи за Дир.бг директорът на столичната Спешна помощ д-р Георги Гелев. Той уточни, че информацията за броя на загиналите му е подадена от екипите на линейките, които са на мястото на инцидента.

По-късно от Министерството на здравеопазването потвърдиха официално, че към момента жертвите са шест.

Сигналът за катастрофата, която е станала в района на разклона за Вакарел, е подаден около 11.25 часа, съобщиха от МВР. 

Автобусът, който е на фирма "Юнион Ивкони", се е обърнал в платното в посока София след сблъсък с лек автомобил. 

Към мястото на катастрофата са изпратени 14 линейки, допълни д-р Гелев.  

Над 20 души са пострадали, като част от хората бяха затиснати в преобърнатия автобус. Екипи от пожарникари рязаха ламарините, за да извадят ранените, сред които има и дете.

"Три от линейките карат пострадали към "Пирогов", две към Окръжна болница и още две към "Царица Йоанна". От ВМА също потвърдиха, че са в пълна готовност да поемат пострадали", каза още директорът на столичната Спешна помощ. 

Един от пострадалите разказа пред bTV, че автомобил е ударил автобуса отстрани, при което шофьорът е изгубил контрол и автобусът е влязъл в канавката, след което се е преобърнал. От кадрите на място се вижда, че на платното на магистралата има лек автомобил "Рено" с плевенска регистрация, чиято дясна предна част е потрошена.

Шофьорът на автобуса не направи нищо, с което да ни застраши“, категоричен беше очевидецът. 

Движението в участъка в посока София временно е спряно. Екипи на столичната полиция предприеха организация на движението на района на влизане в София откъм АМ „Тракия“ за осигуряване на трасета за бързо преминаване на медицинските автомобили с пострадали.

Обходният маршрут е пътен възел „Ихтиман“ при км 34 по път I-8 Ихтиман – Вакарел, след което се продължава АМ „Тракия“. Алтернативният маршрут за движение е по път I-8 Ихтиман – Вакарел – Нови хан – София.

От СДВР апелират шофьорите временно да използват различни от „бул. „Цариградско шосе“ маршрути за влизане в града.

Министърът на транспорта Ивайло Московски назначи проверка на фирмата-превозвач. 

На 15 юни 2011 г. 8 души бяха убити на място, а 10 бяха ранени при автобусна катастрофа на магистрала "Тракия". Автобус на фирма "Ентуртранс", пътуващ по линията София-Бургас, се преобърна в движение и се самозапали. 50 дни по-късно в пловдивска болница почина и деветата жертва на катастрофата - 46-годишната Албена Самуилова.