"Аз лично не се чувствам престъпник. Не съм направил нищо нередно", заяви за "Здравей, България" по Нова телевизия Искрен Георгиев - вторият българин, обвинен от САЩ в нарушаване на ембаргото за търговия със Сирия.

Искрен работи от 2010 година в компанията, продавалa самолетни части в разрез с американските закони.

"Сирийските авиолинии бяха поредният клиент, поредната сделка. Аз лично не съм се обаждал на тях", разказа младият мъж, който разбира за обвиненията миналата година. По това време той все още работи за същата компания.

 "Разбрах, че в американския офис са влезли полицаи и са търсили управителите там. Тогава и видяхме, че сме издирвани в друга държава за нещо, което не сме направили. Опитахме да влезем в нашата фирмена кореспонденция, но се оказа, че всичко е изтрито от нашите имейли. Нямаме представа от кого, но имаме подозрения", поясни Искрен.

Той и съпругата му заявиха, че вярват в българското правосъдие и се надяват на добро развитие на нещата. Същевременно младият мъж благодари на хората, които подкрепят Желяз и останалите българи, срещу които са повдигнати обвинения.

"Не знам защо Желяз беше арестуван. Аз казах, че той не е опасен и няма да се укрие", категоричен беше Боян Лимберов, адвокат на 29-годишния мъж.

"Първоначално служителите в полицията, които са получили документацията, че Желяз се издирва, не са имали представа точно срещу кого се изправят и за какъв казус става въпрос", уточни адвокат Георги Вълев.

"Желяз беше задържан за почти 48 часа, без възможност да се свърже с адвокат и с идеята, че може да лежи до 25 години в затвора", допълни той.