Инцидентът е станал около 11.30 часа на главен път Е-79, в отсечката между Симитли и началото на дефилето, съобщиха от полицията.

Двамата природозащитници, които са на 43 години, правили обследване на водите в района на Кресненското дефиле във връзка с предстоящото изграждане на автомагистрала „Струма" през дефилето.

Докато правили оглед на трасето, Боян Петров и Андрей Ковачев били пометени от лек автомобил "Ауди", управляван от 27-годишна румънка, пътуваща в посока Кресна.

Вижте снимки>>

Водачката загубила контрол над управлението на возилото на ляв завой, колата излетяла  вдясно от шосето и блъснала двамата мъже в района на Османска чешма на входа на дефилето.

Ранените са били транспортирани спешно до благоевградската болница. Боян Петров е с фрактура на черепа, счупени ребра, контузия на белите дробове. Андрей Ковачев няма счупвания, но е с мозъчен оток, уточни директорът на МБАЛ-Благоевград д-р Огнян Митев.

По-късно през деня двамата бяха транспортирани във Военномедицинска академия в София, предаде БНР.

В края на юли екип алпинисти, сред които и българинът Боян Петров, покориха деветия по височина връх в света - Нанга Парбат (8126 метра) в Хималаите в Пакистан.