Проверката срещу Ситнилски започна преди два месеца, след като изтекоха стенограми на негови разговори с двама прокурори, които оставят съмнения за лобизъм при избора му във ВСС.

Точката за неговото отстраняване не беше включена в дневния ред на заседанието на Съдебния съвет.
Оказа се обаче, че извънредно е постъпило предложение от Дисциплинарния състав Ситнилски да бъде отстранен, докато приключи проверката срещу него.

Решението за временно отстраняване е взето с 15 гласа "за". ВСС се състои от 25 членове.

Решението може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.

Част от членовете на съвета се възпротивиха на извънредното включване на тази точка в дневния ред.

Елка Атанасова заяви, че не се касае за спешно и непредвидено обстоятелство, съобщи "Правен свят". Тя изтъкна, че от образуването на дисциплинарното производство на 26 юни до момента ВСС е имал четири заседания и е имало възможност да го направи.

Галя Карагьозова пък коментира, че е гласувала против включването на тази точка, защото не е имала никаква възможност да се запознае с предложението.

Галя Георгиева, която е сред вносителите на предложението за образуване на дисциплинарно производство, докладчик и председател на Дисциплинарния състав, обясни, че го правят сега, защото не искали да повлияят на избора на градски прокурор на София, тъй като имало медийни публикации, които обвързват Ситнилски с тази процедура.

В крайна сметка ВСС не избра наследник на Николай Кокинов, защото никой от тримата кандидати не събра необходимия вот.

Дебатите по отстраняването на Ситнилски обаче се състояха при спрени монитори, независимо от желанието му всичко да бъде публично.

След заседанието на ВСС един от членовете Ясен Тодоров обясни, че не може да коментира нищо, защото е един от вносителите на предложението за образуване на дисциплинарно производство, предаде "Фокус".
По думите му, Ситнилски не е поискал да каже нищо или да се защити след решението за отстраняването му.

„Аз съм гласувал за неговото отстраняване. Първото заседание на дисциплинарния състав е било в понеделник”, каза още Тодоров.

Той добави, че ВСС е решил да отстрани Ситнилски за максимално допустимия срок, тъй като по дисциплинарното производство срещу него има много доказателствени искания.

От началото на скандала Ситнилски твърди, че не е извършил нищо незаконно, отказа да подаде оставка и призова полицията да открие кой плаща с "черни пари" за протестите срещу него пред ВСС.

Неотдавна внесе сигнал в прокуратурата срещу колегите си от ВСС Галя Георгиева и Ясен Тодоров, които си извадиха допуск до класифицирана информация, за да четат секретни СРС-та по оперативни дела във връзка с дисциплинарката срещу него.

Според Ситнилски двамата са извършили престъпление, защото разказали на останалите какво са прочели и именно на тази база бе образувано дисциплинарно производство срещу него.

В Наказателния кодекс е записано, че никой няма право да разгласява данни, събрани от СРС извън целите на наказателното производство.

Прокуратурата все още не се произнесла по сигнала на Ситнилски.