На 1 номеври честваме Деня на народните будители, които са изградили и съхранили духовните ценности и националното ни самосъзнание. Общобългарският празник на историческата памет и на националното ни самочувствие, отстоявано с години и десетилетия, стана повод политиците да отправят приветствени слова днес.

Ето какво казаха те на празника:

"Будителството е талантът да вдъхновяваш за добри помисли и дела", заяви служебният премиер Гълъб Донев. По думите му будителството е смелостта да направиш първата крачка в непозната посока и да проправиш път за тези, които идват за теб. Будителството е съзнаването, че със стореното днес, носиш отговорност пред хората утре, отбеляза Донев.

Според премиера днешният празник е и ден за отдаване на почит пред паметта на големите българи. "Нека бъде и ден, в който насърчаваме младите българи в техните първи крачки като наши наследници", призова премиерът.

"Преди точно 100 години министърът на народното просвещение Стоян Омарчевски внася предложение в Министерския съвет за определяне на 1 ноември за Ден на народните будители. По стар стил това е денят на Свети Йоан Рилски - небесният покровител на българския народ. Сто години по-късно будителството продължава да е силата, с която просветители разпалват искрата за знание във всеки от нас", припомни още той. 

Служебният министър на културата проф. Велислав Минеков се обърна до съвременните будители. За него това е един от най-значимите и най-сплотяващи празници за народа ни. 

Той ни припомня вдъхновението и устрема на нашите първи просветители, озарили пътя на познанието ни, завещали своята смелост, честност и дълбока любов към родината ни.

"Цял век е изминал, откак Денят на народните будители започва да се отбелязва официално. Оттогава до днес почитта към хората, пред които самият български народ се прекланя и канонизира като светци, се засилва с всяка изминала година. Днешният ден е повод да сведем глави още веднъж пред имената на онези бележити българи, които през вековете са отдали живота си за съхраняване и утвърждаване на националната памет и традиции - книжовници като Паисий Хилендарски и Софроний Врачански, изследователи на традициите като братя Миладинови и Марин Дринов, борци за национална независимост като Левски, Раковски и Ботев, изтъкнати представители на съвременната българска история и литература като Иван Вазов, Христо Г. Данов, проф. Васил Златарски, Симеон Радев и още стотици пазители на духовните ценности на нацията", припомни министърът на културата.

Той призова уверено да посрещаме предизвикателствата на времето, да имаме самочувствието на знаещи и можещи, да събудим у младите хора интерес към дейците на миналото ни, за да почерпят от тях вдъхновение към дейност и творчество, защото това е заветът на будителите ни, това е нашата обща мисия, както подчерта проф. Венцислав Минеков.

"Ето защо на днешния празничен ден изказваме още веднъж огромната си благодарност на отдалите се на каузата да развиват българското училище и българското читалище; на дейците и творците на българската култура, на всеки един възпитател и учител в най-широкия смисъл на тази дума. Помним, че от работата Ви днес зависи развитието на нашите достойни личности в нашето утре - тези, които ще съхраняват светлината и идентичността ни в света на науката, културата, изкуството, духовността", добави той.

"Поклон пред нашите учители, пред нашите читалищни дейци, пред всички възрожденски будители и съвременни просветители, които ни дават сили да вървим напред! Продължавайте да бъдете верни на каузата си, като съхранявате паметта и създавате и насърчавате равния достъп до нея. Не спирайте да вдъхновявате творческото начало у децата ни, пазете тяхната любознателност и ги водете честно и смело по пътеката на мъдростта", каза министърът на културата.

Служебният министър на образованието и науката проф. Сашо Пенов отправи приветствие за Деня на народните будители:

"Скъпи дейци на образованието, науката, просветата и културата, учители, преподаватели във висши училища, ученици и студенти, родители, идеята за създаване на празник за почитане на народните будители в България възниква след Първата световна война, когато българският народ има огромна нужда от духовна подкрепа и събуждане на надеждата и вярата в утрешния ден, който може да донесе нещо повече и нещо по-добро на България. Важно е да припомним това именно днес, когато след три десетилетия преход, завършил или продължаващ, сякаш не се оправдават очакванията ни за по-добро бъдеще на нашата родина. Затова според мен е важно да си спомним как и защо възниква този празник", каза в приветствието си образователният министър.

Проф. Пенов отбелязва, че датата, избрана точно преди 100 години от правителството на Александър Стамболийски, не е случайна. На този ден Българската православна църква почита св. Иван Рилски, смятан за покровител на България. Идеята за празника ни препраща към православната вяра и към славянската писменост, които съхраняват нашия народ през много изпитания в продължение на хиляда години. Препраща ни най-вече към духовния подвиг на поколения книжовници и творци, които в най-трудните за народа ни години успяват да вдъхнат кураж, сили и надежда на нашите предци, за да успеят те да реализират Българското възраждане - първо стопанско и духовно, а след това и политическо.

За съжаление, не е възможно да бъдат изброени всички народни будители, посочва министър Пенов. Той подчертава, че в този празничен ден, трябва да се сетим и за всички незнайни будители. "Трябва да отдадем признателността си и на днешните будители, защото признанието на цялостната им дейност не трябва да идва след векове. Като общество ние почитаме мнозина от тези наши национални герои. Но някак обръщаме малко внимание на идеите, ценностите и принципите, които са ни завещали те. Прекланяме се пред Паисий заради историята, която е написал, и националния дух, който е събудил. Но той ни е завещал и мечтата да имаме отново своя държава и тя да бъде славна и културна. Много рядко обаче самите ние си задаваме въпроса какви усилия влагаме, за да променим съвременна България към по-добро, за да живеем заедно и обединени".

"И днес имаме нужда от будители - от хора, които да ни дадат надежда, да ни мотивират и мобилизират, за да работим за нашето по-добро бъдеще. Но със сигурност и всеки от нас трябва да се замисли върху своите дела. В резултат на усилията на всички тези хора, които честваме днес, ние не просто сме свободни граждани на независима държава. Ние сме и хора с образование и огромни възможности чрез новите технологии още повече да се образоваме, да придобиваме още повече знания и умения и не само да бъдем будени и пробуждани, но да бъдем и сами будители, да даваме знание, мъдрост, цел и посока на хората около нас", заявява образователният министър.

Проф. Сашо Пенов се надява, че и в празнични, и в делнични дни все повече ще осъзнаваме собствената си роля като родители, като учители, като хора, работещи за тази държава, за приноса ни за изграждането на България като добро място за живеене, модерна държава, с висок жизнен стандарт, с международен авторитет. Честит празник!, пожелава министърът на образованието и науката в своето приветствие.

Слово за будителите произнесе и президентът Румен Радев:

Вече цяло столетие на този ден си спомняме и почитаме всички онези възрожденци, просветители, учители, артисти, които с думи, талант, знания и пример будят умовете и душите на българите.

Кой сродява Свети Иван Рилски, Матей Преображенски, Захарий Зограф, Левски, Михайловски и хилядите днешни учители. В нашата култура това е будителството - една изцяло българска духовна категория. Будителят не е непременно човек на интелектуалния труд и може да бъде всеки, който с думите и делата си носи просветление на другите.

Саможертвата, смиреното служене на народа често будят съвестите повече дори от знанието и аргументите. Будителите са носителите на културата, морала и свободата. Затова космополитът Петър Увалиев и абаджията Георги Бенковски поотделно и заедно осветяват пътя на българите към свободата: народната, личната, тази на мисълта и на духа. Затова днес заедно честваме и възрожденци, и мъченици, и даскали, и артисти.

На този ден нека си спомним, че будителят не винаги живее лесно. Често тези хора си отиват без време, а ги почитаме едва посмъртно. Ще ми се да ги разпознаваме приживе, да ги подкрепяме и да не пестим своята благодарност от свян или поради липса на време. Всеки от нас има своите будители и днес за тях ще бъде щастие ако чуят тази признателност от нас. Няколко думи на благодарност, които днес можем да кажем и напишем на личните си будители, са морален жест, които всеки може да направи.

Искам да благодаря на всички хора на изкуството, учители, мъже и жени на доблестния пример и куража, които следват ден след ден своята мисия на будители. На всички вас, почетната кохорта от днешни будители, благодаря, че отстоявате смисъла на този чист и свят за всеки българин празник в своето ежедневие.

За първи път, откакто съм президент, на този празник сме заедно - и председателят на Народното събрание, и министър-председателят, и министри, и ръководители на водещите културо-просветни институции. Нека това бъде знак, че сме осъзнали и прегърнали заветите на нашите възрожденци и просветители да бъдем единни, да работим заедно за напредъка на България.

Вицепрезидентът Илияна Йотова честити Деня на народните будители в профила си във "Фейсбук":

"Нашите деди знаеха, че чрез просветата, културата и духовността ще постигнат свободата, а след свободата ще строят новата българска държава. И днес образованието, културата и духовността отново ще ни изведат от всяка криза", пише в поздравлението си Йотова.

"Затиснати от непрестанни кризи, сякаш не виждаме една друга криза, която ще има тежки последствия - кризата в обществените отношения, във връзките помежду ни, които ни правят един народ. Съвременните будители ни връщат към тези ценности, осветяват пътя ни, когато изгубим посоката! Заслужават нашето уважение!", допълва Илияна Йотова.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е лаконичен, той публикува във "Фейсбук" картичка с будителите "Честит Ден на народните БУДИТЕЛИ".

"Само образованието и културата могат да ни извадят от всички кризи - икономическа, социална, политическа и духовна. Доброто образование е гаранция за личния просперитет на всеки. - Това заяви днес в Сливен лидерът на БСП Корнелия Нинова. - Образованият и просветен народ може сам да гради бъдещето си, да се бори за правата си и да отстоява независимостта си. Днес празнуваме деня на будителите. Нашата история е богата с хиляди имена, дръзнали в най-мрачни времена да пръскат светлина. Ние ги почитаме, но не можем вечно да търсим само в миналото си българското достойнство. Трябва да го градим и сега. Днес имаме хиляди знайни и незнайни будители- учители, творци, учени, изобретатели, читалищни дейци, библиотекари, писатели, художници, артисти, музиканти. Днешният празник е за тях - нашите духовни водачи. Нека им се извиним, че все още не сме ги поставили на най-високата стълбица в нашето общество. Нека им благодарим и да им помогнем да ни возвисят, както е написано още през 1869 г. на училището в Котел "Помогни ми да тя возвися". Корнелия Нинова заедно с председателят на парламентарната комисия по култура и медии Иван Ченчев, народните представители Деян Дечев, Георги Свиленски, Борислав Гуцанов, и членът на ИБ на БСП Георги Йорданов посетиха едно от най-старите читалища в България - "Зора" и библиотеката към него. Те дариха книги на български автори.

Председателят на "Възраждане" и на ПГ на "Възраждане" Костадин Костадинов поздрави сънародниците ни за 1 ноември - Денят на народните будители, в социалната мрежа "Фейсбук". Той написа: 

Днес честваме Деня на народните будители.

Ден, на който почитаме тези, които са отдали живота си, за да запазят българския народ и българската история, култура и държавност.

В този ден всеки от нас се замисля дали в нашето време има хора достойни, като онези, заради които я има днес България. Браним ли я достатъчно, отнасяме ли се с почит към историята, пазим ли я за поколенията българчета?

Днес България има нужда от будители, такива които милеят за българското и ще го пазят в съвременния и модерен свят. Всеки от вас може да бъде будител, дори и само в едно нещо, което сте избрали да предадете на поколенията, неповлияно от чужди ценности.

Бъдете будители! България има нужда от Вас!

Председателят на Народното събрание Вежди Рашидов коментира, че да съхраняваш духовността в днешно време е героизъм. "Да си будител е заложено в сърцето и трябва да има хора, които да проповядват възвишеност, обич, познание, отношение към бъдещето, любов към ближния, каза Рашидов". Според него днес се създава поколение, което мрази, за да мрази, без да знае защо го прави. Нека доброто да надделее, препоръча той.

Представителите на местната власт също не пропуснаха празника. Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев написа пост в социалната мрежа по повод Деня на народните будители. "Честит празник на всички колеги преподаватели, които всеки ден се грижат за просветата на децата ни. Те са нашето бъдеще и за да е светло то - трябват усилия на будителите днес", се казва в поздравлението му.

"Будителите са национално богатство. С безспорен авторитет и обаяние те съхраняват ценности, вдъхват увереност и самочувствие. Те увличат след себе си и дават светлина в тъмни и трудни времена. И най-важното - всеки с примера си в своята област може да бъде будител, да ни накара да сме горди и силни като българи". Това каза в своето послание Стефка Костадинова, световна рекордьорка в скока на височина и президент на Българския олимпийски комитет.

Главният прокурор Иван Гешев написа по повод Деня на народните будители пост в "Туитър". Той призова освен да помним народните будители, "да се стремим да бъдем като тях". Обвинител №1 се поклони на паметника на Св. св. Кирил и Методий и посети Народната библиотека.