За първи път президентът събра правителството и ръководството на Народното събрание в Гербовата зала за празника на народните будители. Пред председателя на НС и пред премиера Румен Радев обясни защо го е направил за първи път, откакто е държавен глава. Тук бяха председателят на НС Вежди Рашидов, целият служебен кабинет, кметът на София Йорданка Фандъкова, творци и учени.

"За първи път, откакто съм президент, на този празник сме заедно. Нека това бъде знак, че сме осъзнали заветите на нашите възрожденци и просветители да бъдем единни и да работим заедно за България", обърна се към министрите и депутатите Радев.

Държавният глава отбеляза, че днес се навършват 100 години от първото честване на Деня на народните будители.

В словото си той отчете, че много често у нас почитаме посмъртно големите наши будители.

"Днес заедно честваме и възрожденци, и мъченици, даскали и артисти. Често тези хора си отиват без време и ги почитаме по-късно", изрази съжаление той.

"Ще ми се да ги разпознаем приживе, да ги подкрепяме и да не пестим нашата благодарност", каза в речта си президентът, който нареди един до друг имената на Петър Увалиев и Георги Раковски.

"Всеки от нас има своите будители", добави Румен Радев.

"Кое сродява Свети Иван Рилски, Матей Преображенски, Захари Зограф, Левски, Михайловски и хилядите днешни учители? В нашата култура това е будителството - една изцяло българска духовна категория", каза президентът.

"Будителят не е непременно човек на интелектуалния труд - той може да бъде всеки, който с думите и делата си носи просветление на другите. Саможертвата, смиреното служене на народа често будят съвестите повече дори от знанията и аргументите", добави Румен Радев.

Снимка: БТА

"Искам да благодаря на всички хора на изкуството, на всички вас, почетната кохорта от днешни будители, благодаря, че отстоявате смисъла на този чист и свят празник", честити на творците държавният глава.

Снимка: БТА

Преди безпрецедентната церемония в Гербовата зала президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев прие почетния строй на Националната гвардейска част, а националното знаме беше издигнато пред сградата на президентската институция под звуците на химна на България.

Снимка: БТА

Снимка: БТА