Президентът, премиерът, министърът на образованието, патриархът, политици споделиха посланията си за празника на народните будители. Всеки отдава почит на книжовниците и просветителите през вековете, но главното, на което обръщат внимание, е съвремието: кои са будителите днес. Всеки от посочените ги търси и намира през своята гледна точка. Ето кои са будителите, според тях, днес.

Президентът Радев: Всеки на площада е будител

Тази година обществото ни излезе от унинието и всеки свободен гражданин се превърна в будител. Това се казва в изявление на държавният глава Румен Радев, изпратено до медиите от неговия прессекретариат по повод Ден на народните будители.

От нашето пробуждане зависи как ще изглежда България утре, казва още президентът в поздравлението си до българския народ.

"Просветители, духовници, книжовници, революционери, писатели и артисти, те често получават посмъртно признание. Портретите им висят в институциите и класните стаи. Свикнали сме да ги възприемаме като част от миналата слава на отечеството", допълва Радев.

По думите му всеки от непримиримите, който със светлината на телефона си се вля в морето от светлини на площада в София и в много други градове в цялата страна, е будител.

Всеки сънародник зад граница, който показа, че българите навсякъде по света са единни в искането си за модерна и европейска България, беше будител. Всеки сатирик, който със слово и карикатури разобличаваше демагогията и корупцията, беше будител. Всеки журналист, който се осмели да търси и изнася истината, беше будител, казва още държавният глава.

Медицинските сестри и майките на децата с увреждания, които отстояваха своите социални права, будеха обществената съвест.

В тези трудни времена всички: лекари, учители или обикновени хора, подали солидарна ръка на нуждаещите се, всички, които приеха изпитанието с достойнство и мисъл за другия, са пример за нас, отбеляза държавният глава.

Премиерът Борисов: Лекари и учители - това са днес будителите

В Деня на народните будители - признателност към всички български просветители, духовници и герои. Будителите не са само хора от миналото. Има ги и днес, те са тук сред нас.

Всеки един човек във времена на криза и епидемия може да е будител. Това най-добре го показват българските лекари и учители, написа на страницата си във фейсбук премиерът Бойко Борисов.

В този тежък период призовавам всеки един да бъде преди всичко отговорен, да бъде будител пред себе си и обществото, написа премиерът.

Само с общи усилия може да направим така, че след време идните поколения да се гордеят с нас, така както ние се гордеем с нашите предшественици. Историята помни достойните и тези, които не отстъпват пред предизвикателствата. Нашите будители са точно такива!

Министър Вълчев: Почит към съвременните будители

"Днес е денят на народните будители! Ден, в който изразяваме своята благодарност и почит към създателите и пазителите на българската духовност, език и култура. Прекланяме се пред делото на всички, които ни завещаха стремеж към знание, будност и национално самочувствие". Това казва министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в приветствието си за Деня на народните будители, отправено към учителите, университетските преподаватели, културните дейци, книжовниците и просветителите.

Той отбелязва, че днес е и денят, в който се прекланяме пред съвременните будители, защото повече от всякога имаме нужда от духовна опора.

"Учителите, преподавателите, учените и изследователите, творците - Вие сте нашите съвременни будители! Вие сте хората, които предавате не само знание, но и създавате бъдещето на страната ни. Векове наред светлината на знанието озарява пътя да вървим напред и да опазим като народ своя език, род и Родина. Едновременно със знанието, Вие съхранявате живо патриотичното чувство и възпитавате следващите поколения да се стремят към успехи, да бъдат добри хора, да станат следващите будители", заявява министър Красимир Вълчев.

Патриарх Неофит: Свеждаме глави

Във време на изпитания отбелязваме тази година Деня на будителите - деня на всички онези достойни българи, които през хилядолетната ни история са отдавали, отдават и сега сили и живота си за духовното, просветното и културното преуспяване на нашия обичан народ и скъпата ни Родина. Това се казва в приветствие на патриарх Неофит по повод Деня на будителите, изпратено от отдел "Връзки с обществеността" на синода.

Свеждаме глави пред величието на апостолското им дело и подвига им, който и днес е залог за съхраняването и пребъдването през вековете на завещаната от нашите отци православна християнска духовна и културна идентичност, казва патриарх Неофит.

Съвременните будители, които са изправени пред нови и непознати предизвикателства, също както своите предшественици, с похвално за подражание усърдие продължават святото дело на българската духовност и просвета, наука и култура - в цялата богата палитра на неговото разнообразие.

В този светъл и празничен ден молитвите на светата ни Българска православна църква са за всички носители на славния и несломим български дух - за онези, които вече не са сред нас, но и за тези, които продължават тяхното дело и занапред, за да пребъде благочестивият ни православен народ, за да я има България, казва патриархът.