Селища без ток, паднали дървета и непроходими булеварди - това е равносметката за Пловдив и Стара Загора след мощните бури, които ги удариха в късните следобедни часове на вчерашния ден. За кратко възлови улици в двата града се превърнаха в реки. В Пловдив бяха наводнени приземните етажи на две болници, сред които и онкологията.

"Ситуацията вече е нормализирана, до толкова, до колкото нямаме затворени пътни артерии. Вятърът беше сериозен и това причини най-големите щети, които все още могат да се видят. Имаше много затворени улици, но към настоящия момент нещата вече са нормализирани. Хората от чистотата продължават да работят. Работеха и през цялата нощ". Това заяви пред Нова телевизия Гергана Микова, областен управител на Стара Загора.

Снимка: БТА

По думите й към 23 часа в петък всички сгради, които са били наводнени са били възстановени "Две от училищата бяха наводнени. Изпомпана е водата и са отводнени. Бедствена ситуация няма никъде. Екипите продължават да работят", посочи още тя.

"Засега данните сочат, че най-сериозно е положението в селата Змейово и Хрищени. Там количеството паднала градушка е най-сериозно. Все още не е приключил огледа на местата там. Контактна мрежа на влаковете към настоящия момент е възстановена", коментира Микова.

Пожарната в Пловдив е реагирала на над 100 сигнала за последното денонощие. Градът под тепетата пострада по-сериозно след 80 литра дъжд на квадратен метър, паднали само за час. В петък две болници се наводниха, много магазини също бяха наводнени. Десетки автомобили бяха блокирани по улиците. Най-засегнат е бул. "Освобождение", където част от настилката беше отнесена.

"След обилния валеж вчера имаме изпускане на колектора. Имайте предвид, че под самата улица има 3-метров колектор, който върви под целия път. Поради създалото се налягане имаме нарушение на пътната настилка. Успяхме да контролираме движението. Имаше няколко закъсали автомобила. Успяхме да измием улицата. Има и полицейска кола на място. Надявам се от ВиК да дойдат днес и да продължим работа". Това коментира районният кмет Костадин Димитров.

Снимка: Plovdiv24