Пороен дъжд и ураганен вятър връхлетяха и Стара Загора в късните следобедни часове. Бурята в Стара Загора събори десетки дървета, клони и свлече чакъл и отпадъци по улиците. Има множество скъсани кабели и повредени светофари, съобщи във Фейсбук кметът на града Живко Тодоров.

От Областната администрация съобщават за затворени улици заради падналите дървета. 5 автобуса на градския транспорт са били принудени да спрат, заради паднали клони на улица "Столетов". Наводнена е сградата на Областната администрация и Музикалното училище. Има и закъсали автомобили в южната част на града.

"Наводнени са улиците, задръстени са шахтите заради огромното количество дъжд, което е рекордно за града ни. Под моста на бул. "Славянски" много автомобили са закъсали. Към момента няма данни за пострадали хора. Дежурните екипи на Общината, Пожарната и EVN ще работят за отстраняване на пораженията. Ако имате сигнали, моля обадете се на Горещия телефон на община Стара Загора - 080015737", призова кметът Тодоров.

Снимка: Facebook

 

В района на село Змейово е паднала силна градушка. По първоначални данни над 40 литра е количеството на падналия дъжд.

По-рано днес мощна буря и градушка удари и Пловдив, като потопи града под вода. До момента са подадени над 100 сигнала за наводнени сгради, които се отработват от сили на ПБЗН, Общината и доброволци, съобщиха от пресцентъра на МВР. Отработени са вече над 30 от тях. В помощ на пловдивските пожарникари са предислоцирани два екипа на РДПБЗН-Пазарджик с 6 мотопомпи и шестима служители.

По специфична е ситуацията в Болница "Св. Каридат", където на място работят два екипа, като има усложнена обстановка поради избила водопроводна тръба. Болницата е с прекъснато електроснабдяване и са предприети мерки за обезопасяване и извеждане на пациенти. Екипи работят и в Онкодиспансера, подлеза на аптека "Марица", подлеза на Чифте баня, подлеза на Пловдивският университет - първо ниво на Мол "Галерия Плаза", има съобщения за закъсали автомобили по Кукленско шосе.

За ограничаване на наводнението са включени 9 екипа от службите на гр. Пловдив и Сектор СОД, допълнително е създадена организация за събиране на свободния от дежурство състав и съседни районни служби. Няма опасност за децата от детските градини, няма пострадали и бедстващи граждани.