Всички язовири са под контрол и се изпускат. Няма опасност от преливане и скъсване на стени, предаде БГНЕС.

Всички реки в Първомай са в нормалните си равнища за сезона, увери кметът Ангел Папазов, предаде Дарик радио. Отводняват се в момента село Виница и няколко дворове и селскостопански сгради в Първомай. Няма бедстващи хора, увери кметът. Все още се отичат води от полето и движението по пътищата трябва да е с повишено внимание. Заради наводнение е затворен пътят между селата Поройна и Леново, Пловдивска област.

В резултат на снеготопенето е преляла река Мечка и водата е заляла моста между двете села. Движението на автомобили е пренасочено през пътя за Кърджали. Кризисният щаб се събра тази сутрин в общината. Комисии ще обиколят пострадалите населени места.

Един от Тополовските язовири в Асеновградско се наблюдава в момента, съобщи зам.-кметът на община Асеновград Манол Генов. Язовирът е с недобро състояние на стената, има пробойни. Той е бил изпразнен, тъй като не бива да се рискува и се поддържа с доста по-ниско ниво на водата в него. Ако се наложи, ще започне да се изпуска аварийно, каза Генов. Язовирът не застрашава много, тъй като под него не живеят хора, но въпреки това в 10.00 часа ще заседава Щабът по сигурността в общината, за да се решава какво да се прави с него. Щабът ще решава още как да се помогне на хората, чиито къщи са били наводнени вчера в селата Златовръх и Конуш. Селата са разположени в ниската равнинна част и винаги при снеготопене там се отбиват доста води.

Язовир Конуш прелива незначително в момента, каза още Генов. Нещата са се успокоили, тъй като температурите са паднали на 0 градуса през нощта, което е предотвратило снеготопенето и наводнението. В момента прелива значително по-малко водно количество от снощи, когато беше между 3 и 5 кубика, каза Манол Генов, цитиран от "Фокус".

Бързото снеготопене доведе до преливането на дренажен канал край Първомай снощи. Наводнени бяха улици, дворове и около 50 къщи в северната част на града. На места водата достигна няколко метра, няма пострадали. След намесата на аварийните екипи на противопожарната охрана и гражданската защита ситуацията вече е овладяна. На територията на областта няма данни за преливане на язовири, увери областният управител Здравко Димитров. Той допълни, че наводнени райони има и в село Поповица, където е проблемно преминаването по главния път Е80 на разклона за Чирпан и Свиленград. Участъкът се отводнява и шофьорите се предупреждават за опасността.

Другите проблемни населени места са Чешнегирово и Селци, наводнени къщи, дворове и улици има и в селата, Богданица, и Избегли. Няма бедстващи хора и не се налага евакуация на населението, увери Здравко Димитров. Кризисен щаб е наблюдавал обстановката в областта през цялата нощ.

  Вчера преля язовир "Болярово" край хасковски квартал, главната улица на квартала е залята от водата. 3 къщи са били наводнени. Драстично се е повишило нивото на хасковската река, като най-критично е положението в индустриалната зона на града, където коритото й е затлачено. На мястото вчера бяха областният управител на Хасково Ирена Узунова и началникът на областната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" Николай Вълчев.