Първата белодробна трансплантация у нас беше извършена от екип на Университетска болница "Лозенец", ръководен от д-р Игор Тодораке от университетската болница в Хановер и проф. д-р Любомир Спасов. Това съобщиха от здравното министерство.

Трансплантацията започна към 22.30 на 26.10.2019г. и приключи към 4.30 часа тази сутрин. През цялото време здравния министър Кирил Ананиев е получавал информация за хода на трансплантацията.

Реципиент е 70-годишен мъж с крайна степен на белодробна недостатъчност поради белодробна фиброза. В момента пациентът се намира в реанимация.

"Здравни емигранти" или трансплантации у нас?

Чакащи за белодробна трансплантация и техните близки обвиниха миналия месец Кирил Ананиев в некомпетентност и незаинтересованост заради това, че не може да се справи с проблема с трансплантациите у нас. Потърпевши и представители на Асоциация "Пулмонална хипертония" дори протестираха под мотото "Здравни емигранти". От асоциацията обвиниха, че държавата ни няма адекватни политики, база и специалисти, което принуждава болните да търсят лечение извън страната, да се превърнат в здравни емигранти и ги лишава от правото им на живот.

През месец юли 18-годишният Иван Иванов от Бургас почина, докато чакаше белодробна трансплантация. Момчето бе родено с рядкото заболяване муковисцидоза, което засяга белите дробове и панкреаса. То се нуждаеше ежедневно от инхалации с муколитици, дренажи, антибиотично лечение, висококалорична храна и хранителни добавки. Хиляди българи се включиха в дарителските кампании, за да помогнат на родителите на Ванко да купуват необходимите медикаменти и храни, докато чакат трансплантацията. 

В началото на април от Асоциация "Пулмонална хипертония" съобщиха, че очаквашите (към момента) трансплантации са 17 души. Подчертаха също така, че от две години чужди клиники отказвали да приемат българи, нуждаещи се от бял дроб поради липса на договор с Евротрансплант. За съжаление, някои от тях починаха в чакане на лечение, каза тогава председателят на асоциацията Тодор Мангъров.

През октомври 2018 г. почина 29-годишният Адриан Петков, който чакаше за белодробна трансплантация. Той също страдаше от муковисцидоза. В битката да помогнем на момчето разговаряхме с почти всички трансплантационни центрове в Европа, каза на 13 октомври зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков. Той обясни, че от берлинска болница са отговорили, че съгласно декларацията вече не са в състояние да извършват трансплантации на пациенти извън осемте страни членки на Евротрансплант.

За да стане пълноправен член на Евротрансплант, България трябва да постигне 10 донори на един милион население, изтъкна той.

На опашката по донорство

България е на едно от последните места по донорство, заяви в средата на декември 2018 г. директорът на Изпълнителната агенция по трансплантация (ИАТ) д-р Михаил Христов.

Той подчерта, че за 2018 г. у нас е имало само 15 броя донори. Лидерите по донорство са Испания, Белгия и Хърватия, докато България е едва на 41 място заедно с държавите, които не са толкова добре развити и не са членки на Европейския съюз.