Ако искате да бъдете спасени, емигрирайте. Това е съветът на Тодор Мангъров от "Асоциация пулмонална хипертония" към българите, които се нуждаят от трансплантация на бял дроб.

Чакащи за трансплантация у нас бяха разочаровани от новината, че България предостави орган по линията на Евротрансплант на клиника във Виена. Сред тях е 27-годишната Илияна Христова от Варна, която спешно се нуждае от нов бял дроб.

„Д-р Христов (д-р Михаил Христов, директор на Агенцията по трансплантации) в едно интервю каза, че при първата донорска ситуация ще дойде екип от чужбина за 2 часа. Обаче това не се случи. Настоявам за правото си на живот”, коментира младата жена.

„Д-р Христов не отговаря на обажданията ни. Обади се една жена от агенцията, която не дава никаква надежда. Само ни пожела успех, но успехът ни зависи изцяло от техните действия”, каза майката на Илияна – Галина Христова. Двете жени се надяват, че даряването на органи за Евротрансплант увеличава шансовете спешните случаи у нас да бъдат трансплантирани във Виена. Илияна обмисля и емиграция, за да получи шанс за живот.

„Евротланспант е обединение само на осем държави, които се намират в Централна Европа. Държавите в Западна Европа имат изключително добре развита база. Зада бъдем пълонправни членове, трябва да изпълним високи критерии, а ние нямаме национална програма, с която да развива донорството”, коментира Мангъров.

Той напомни, че у нас няма и добре подготвени специалисти, които да могат да извършат операция по трансплантиране на бял дроб.

Неговата прогноза е, че следващите две години няма да има шанс за българите, нуждаещи се от такава трансплантация, освен емиграцията. В момента у нас за нов бял дроб чакат 15 души.