18-годишният Иван Иванов от Бургас, който се бореше за всяка глътка въздух, докато чака белодробна трансплантация, загуби битката за живот. Момчето бе родено с рядкото заболяване муковисцидоза, което засяга белите дробове и панкреаса. То се нуждаеше ежедневно от инхалации с муколитици, дренажи, антибиотично лечение, висококалорична храна и хранителни добавки.

"Мили хора, Ванко вече няма нужда от нищо. Моето юначе загуби битката с коварната болест", съобщи баща му Красимир Иванов тази сутрин. 

Въпреки тежката диагноза Иван е тренирал народни танци в продължение на 12 години. Успешно е завършил и средното си образование. От година насам обаче състоянието му се е влошило, което е наложило да бъде включен в листа с чакащи за белодробна трансплантация. Междувременно се налага да бъде провеждана терапия със скъпоструващи антибиотици.

След последната хоспитализация момчето бе подложено на домашна кислородотерапия. Хиляди българи се включиха в дарителските кампании, за да помогнат на родителите на Ванко да купуват необходимите медикаменти и храни, докато чакат трансплантацията. 

Много ми е трудно да го напиша, но днес Ванко загуби най-важната и голяма борба в живота си. Благодаря на всички, които бяха съпричастни и помогнаха в каузата за Ванко. Ще помня широката усмивка, която никога не слизаше от лицето ти, дете. Ти бе боец, голям боец! Светлина по пътя ти и мир на душата ти, ангелче", написа Роси Бъчварова, която бе един от основните организатори на благотворителната кампания в подкрепа на Ванко.