"Изминаха 7 години от ужасяващия терористичен акт на Хизбула тук, на бургаското летище. Загинаха петима израелци и 1 българин, България и светът се промениха завинаги. Твърде дълго търсим справедливост". Това каза посланикът на Израел Ирит Лилиян по време на възпоменателната церемония за жертвите от атентата на летище "Бургас" от 18-ти юли 2012 г. "Делото за атентата все още е в специализирания съд. Лицата, които са действали самостоятелно или като терористична организация няма да получат прошка. Международната общност трябва да заяви ясно, че е готова да се бори с държави, които подстрекават тероризма и най-вече Иран", допълни Лилиян. 

На възпоменателната церемония присъстваха началникът на политическия кабинет на министъра на вътрешните работи - Михаил Златанов, и главният секретар на МВР - гл. комисар Ивайло Иванов.

"Атентатът в Сарафово, преди седем години, е събитието, което доведе до преосмисляне на националната сигурност и изведе на преден план необходимостта от укрепване на съвместната работа между институциите на национално равнище и засилване на взаимодействието с международните ни партньори", отбеляза в словото от името на министър Младен Маринов началникът на политическия му кабинет.

Той благодари на посланика на Израел Ирит Лилиан за организацията на днешната церемония и за съдействието й за развитието на сътрудничеството между България и Израел, което се основава на взаимното доверие и трайни исторически традиции, както и на всички български институции, ангажирани в разследването на терористичния акт.

"Никога няма да си обясня подобна жестокост. Като кмет, а и като човек не съм изпитвал толкова силни чувства и не съм имал толкова критични мигове, както в онзи 18 юли 2012 г." , каза в обръщението си към близките на загиналите бургаският кмет Димитър Николов. Той не пропусна да благодари на всички, които са участвали в спасителната акция по време на терористичната атака. На церемонията присъства и областният управител Вълчо Чолаков, депутати и представители на дипломатическия корпус. Събитието премина при засилени мерки за сигурност и строг пропусквателен режим още на входа на аеропорта, а снайперисти, разположени близо до мемориала, осигуряваха охраната на присъстващите.

Михаил Златанов изрази подкрепата на ръководството на МВР към семействата на израелските туристи и на българския гражданин - жертви на атентата, и ги е уверил в солидарността на цялата българска общественост. Той отбеляза, че България работи активно и последователно за надграждане на усилията за ефективен и цялостен отговор на предизвикателствата, свързани с международното противодействие на тероризма.

Михаил Златанов и главният секретар на МВР Ивайло Иванов са поднесоха цветя пред паметника на летището. На церемонията присъстваха и директорът на ГД "Гранична полиция" Светлан Кичиков, директорът на ОД на МВР-Бургас Калоян Калоянов, областният управител на Бургас и представители на местната власт.