Вътрешният министър Младен Маринов инспектира създадената организация на работа на граничния пункт "Кулата", като на място е била обсъдена и възможността в кратки срокове да заработи изнесен терминал за проверка на неплатени санкции по фишове и наказателни постановления за нарушения на Закона за движение по пътищата. Такъв вече е инсталиран пилотно на ГКПП-Калотина и от 3 юни до момента са засечени 1722 неплатени фиша на стойност 205 290 лв., съобщават от МВР.

Маринов се е запознал с предприетите мерки и организация на работа на ГКПП "Кулата", преди очакваното интензифициране на трафика през пункта в следващите месеци, посочват от пресцентъра на ведомството.

На този етап, заради въведените гранични рестрикции, ГКПП "Кулата" е вторият по натовареност граничен пункт, след ГКПП "Дунав мост"-Видин. Към момента на денонощие на вход и изход преминават 2 400 тежкотоварни и около 700 леки автомобила. Същевременно се очаква и засилен трафик през пункта заради предстоящия летен туристически сезон.

Министър Маринов е инспектирал хода на реконструкцията на ГКПП "Кулата" и е обсъдил с ръководството на граничния пункт детайли, които биха облекчили трафика и пътуващите - увеличаване на трасетата, продължаване на добрата практика от миналата година чрез мобилни устройства да се проверяват личните документи на пътуващите в автобуси, организация на граничните екипи.

На граничния пункт "Кулата" работят и съвместни екипи за противодействие на контрабандата, в които са включени служители на ГДГП, Агенция "Митници" и на НАП.