София
За 16-ти ден недоволни от управляващите излязоха на улицата в столицата. По данни на МВР те са били 700 души, а по данни на самите демонстранти са били около 3000.

Те се събраха традиционно пред Министерски съвет, откъдето тръгнаха на шествие към парламента, след което блокираха движението на Орлов мост. Част от тях останаха там, а останалите продължиха към НДК, в посока партийните централи, като обиколката им приключи около 22 часа. Тогава бе освободено и движението при Орлов мост.

Протестиращите скандираха „Оставка”, „Долу БСП”, "Мафия". Някои от тях носеха табелки с надпис „16-ти ден не съм уморен”, „България за човеците, не за човекоподобните”.

Зоната за сигурност пред парламента отново бе разширена като загражденията около парламента бяха поставени на по-голямо разстояние от сградата, с цел по-голяма сигурност за сградата.

Акция по кръводаряване
Популярни музиканти, актьори и спортисти се включиха днес в акция за кръводаряване в подкрепа на протестите срещу правителството на Орешарски. Пред Народното събрание те показаха, че „не трябва да се лее кръв по улиците” и призоваха протестиращите, сред които са и самите те всяка вечер, да не се поддават на провокации.

Пловдив

Стотина души излязоха на протест в събота. Те блокираха два пъти гарата в града- през деня и вечерта. Дъждът принуди дошлите за протест за се разотидат, но се заканиха в неделя да блокират част от АМ "Тракия".

Блокада на прохода "Шипка"
В събота до обяд габровци блокираха за час прохода "Шипка" в знак на недоволство от кабинета и провежданата от него политика. Един от протестиращите дори легна на пътя. Те пропускаха автомобилите поетапно, за да не се образува задръстване.

Варна
Около 50 души излязоха на протест във Варна срещу правителството на Пламен Орешарски. Заради малкия брой демонстранти шествие тази вечер нямаше. Участниците блокираха кръстовището пред сградата на общината. За 10-ина минути те спряха движението, скандирайки „Мафия” и „Оставка”. След блокадата на възловото във Варна кръстовище демонстрантите се разотидоха.

Контрапротестът
Около 200 души излязоха в събота по обяд край НДК с призиви в подкрепа на правителството. Според тях трябва да се даде шанс на кабинета да реализира програмата си.

Демонстрантите скандираха: "Орешарски, спаси ни от мутрите" и "Орешарски, подкрепяме те". На призивите от другия протест за оставка, хората пред НДК викаха: "Остава".

Защитниците на кабинета отбелязаха, че правителството на Орешарски вече е помогнало за увеличаване на майчинските, поевтиняването на цените на тока и парите за първокласници.

Протестиращите прочетоха и декларация, която в понеделник ще бъде предадена на Министерски съвет, парламентарно представените партии и президента.

57-годишната онкоболна варненка Юлиана Лазарова, която се обяви в подкрепа на кабинета "Орешарски", спря гладната си стачка. Лично премиерът снощи я е помолил да спре опасния си протест.

Dir.bg публикува потребителски снимки от протестите.
Можете да изпратите и направените от вас снимки