Това обяви председателят на Комисията Иван Иванов на брифинг в сградата на регулатора. Той отбеляза, че този срок отговаря на изискванията на Наредба номер 1 за цените на електрическата енергия. Иванов обясни, че до 31 март всички енергийни дружества подават в енергийния регулатор заявления за цени.

След това, в рамките на 7 дни, експерти на регулатора проверят пълнотата на подадените заявления. Ако има липсващи документи, на заявителя се изпраща писмено съобщение, за да ги доокомплектова в нов 7-дневен срок. Едновременно с това от дружествата, които подават заявления за цени, се изисква да представят освен пълната версия на заявления за цени и неповерителна версия, която се публикува на интернет страницата на КЕВР.

До края на деня на 16 април енергийните дружества са длъжни да предоставят тези документи, за да може на 17 април документите да се публикуват на страницата на КЕВР.

"За да не бъдат затруднени хората, които проявяват интерес към заявленията, Комисията на 17 април в таблица ще публикува финалните ценови заявления на отделните дружества - това, което те са поискали за съответната енергийната услуга", допълни председателят на КЕВР. Той отново увери, че Комисията няма да позволи сериозно увеличение на тока, защото води консервативна политика, защитава обществения интерес, както и защото признава само абсолютно необходимите разходи на енергийните дружества.

Иванов припомни, че в последните 3 години енергийните дружества неизменно искат увеличения от по 30-40 процента, които обаче не се удовлетворяват. Той обаче изтъкна, че КЕВР не поддържа изкуствено ниска цена на тока.

Иван Иванов посочи, че е отговорил преди 17 април на лидера на БСП Корнелия Нинова какви са ценовите предложения на едно от енергийните дружества, защото именно по този начин е бил зададен въпросът.

Освен това, поради изисквания на конституцията и правилника за Народното събрание, той е бил длъжен да й отговори. "Ако друг народен представител бе поискал информация за другите дружества, подходът щеше да бъде идентичен", подчерта Иванов.

Председателят на КЕВР информира още, че до един-два месеца ще бъде решен окончателно въпросът по процедурата за отнемане на лиценза за снабдителното дружество "ЧЕЗ-Електро", която започна през 2014 г.