Такава  поправка в Наказателния кодекс е внесъл в парламента депутатът от СДС Лъчезар Тошев, предаде Дарик радио.
Според него такива факти са масовите убийства на българи по време на Априлското въстание, диктаторският характер на комунистическите, националсоциалистическите и фашистките режими, Холокоста, концентрационните лагери с газовите камери, както и конкретни личности като Хитлер и Сталин. Учителите също не бива да забравят и целенасоченото изтребление на голяма част от политическите, икономически и интелектуални елити в страни, попадали под тоталитарна власт.

Тошев предлага при повторно нарушение санкцията да е от 10 000 до 15 000 лева.

В мотивите към измененията той посочва, че подобни разпоредби срещу поругаването, и то със санкции за всички нарушители, има в редица страни членки на Европейския съюз като Белгия, Германия, Франция, Австрия, Полша, Румъния. В някои държави наказанието е дори затвор, отбелязва народният представител. По думите му, законопроектът поставя бариери пред опитите за фалшифициране на историята. 
(В някои европейски страни, като Франция и Швейцария отричането на факта на геноцида над арменците в Турция през 1915-1922 г. се наказва със затвор - бел.ред.)

Предлаганите промени се насочени срещу поругаването на историческите събития, посочва Лъчезар Тошев в мотивите си.

Миналата година министърът на образованието Сергей Игнатов също се обяви за преосмисляне на фактите в учебниците по история.
„Робуваме на митове, създадени в началото на 20 век, докато фактите в много случаи говорят други неща", коментира Игнатов. Според него с промените трябва да се започне да се назовават периодите в историята с реалните имена и да се изяснят точните факти.
„Защото не може да премълчаваме такива периоди, особено периоди като османското робство или турското робство, което всички се страхуват да именуват ясно".