Трябва да очакваме нови варианти на коронавируса, защото те постоянно мутират. Това заяви в "Тази сутрин" по bTV имунологът проф. Сорен Хайрабедян, директор на Института по биология и имунология на размножаването.

По думите му е нормално новите разновидности могат да доведат до по-тежко протичане на вируса и по-бързото му разпространение.

"На този етап няма научни доказателства, че мутантите ще избягат от ваксината, тъй като става въпрос за единични, точкови мутации на самия белтък, с който вирусът влиза в клетката. Това му дава предимство, тъй като промените в белтъка му позволяват по-бързо да се свързва и заразява клетките", каза проф. Хайрабедян.

Той допълни, че ваксините "обучават" организма да се "запознава" с целия белтък и това, че части от него са видоизменени при различните варианти - не оказва влияние за имунитета.

Според него многокомпонентна ваксина срещу COVID-19 може да се очаква до две години. Той обясни, че вирусът мутира на вълни и се знае, че негови варианти са циркулирали в Източна Азия още в края на 2019 г.

Проф. Хайрабедян посочи, че може един човек да кара различните варианти на вируса, но те ще бъдат с по-леки симптоми, ако първият път заразата е прекарана тежко.

"Докато имунната система го разпознае и започне да го чисти наново, има един прозорец, в който не се знае дали тези хора могат да го разпространяват. Има много варианти, но британският, бразилският и южноафриканският са най-притеснителни за научната общност, защото по-трудно се влияят от терапии", каза още той.

Имунологът заяви, че британският вариант отдавна е дошъл у нас и най-вероятно ще измести циркулиращият в момента вирус, но доказването му е сложно и трудоемко. Той прогнозира, че има възможност голямата заболеваемост в България през ноември и декември да се е дължала именно на новия вариант.

Според д-р Аспарух Илиев, български лекар в Германия, критични и рискови са срещите на големи групи хора, в които има т.нар. свръхразпространители. "Трябва да се избягват срещите на големи групи хора. Във всеки случай на разпускане на мерките, рискът расте. Решението на Щаба за въвеждане на скала и динамичен анализ е правилно", каза ръководителят на лаборатория в Берн д-р Аспарух Илиев в ефира на "България сутрин".

Той подчерта, че за връщането на децата в училище има няколко проучвания. И цитира най-голямото от тях - в Индия, което показва, че децата са ключови в разпространението на вируса.

"Исландия твърди, че децата нямат роля в разпространението. Истината е вероятно и на двете места, важен е начинът, по който се спазват хигиенните мерки в училището. Трябва да си зададем въпроса къде се намираме ние. Нашите данни са категорични, от декември настъпи намаляване на броя на болни", отбеляза д-р Илиев.

По негово мнение в голямата си част в заведенията за обществено хранене в България мерките не се спазват.

"Маската под врата и декоративно на устата е много чест феномен. Основните разпространители от децата са на възраст над 12 години. Малките се счита, че имат и известен имунитет, който е по-различен от на възрастните. Ако въпросът е да намерим компромис, хубаво е да помислим за тази граница от 12 години", подчерта медикът в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той смята, че във всеки един момент трябва да има готовност мерките отново да се затегнат. Училищата в Германия остават затворени поне до средата на февруари, но страхът от английския щам е голям. Д-р Илиев бе категоричен, че новите щамове се засичат и с антигенните, и с PCR тестовете.

"Евентуално при по-големи мутации би могло антигенните тестове да не са толкова точни. Срещу английския щам ваксините ще работят, трябва да се проучи дали ефективността ще е толкова висока спрямо бразилския и южноафриканския щам. РНК-ваксините могат да бъдат модифицирани много бързо", коментира Аспарух Илиев.