Според първоначални данни новият вариант на коронавируса, който се появи във Великобритания, може да е по-смъртоносен. Това обяви британският премиер Борис Джонсън.

Данните са на правителствената Консултативна група за нови и възникващи респираторни вирусни заплахи, която проследява щама. Всички доказателства обаче са в начален етап.

Проучвания вече показаха, че новият вариант на COVID-19 може да се разпространява по-лесно от първоначалната версия на вируса. Той беше първо засечен в Кент през септември. Оттогава насам той се превърна в доминираща версия на вируса в Англия и Северна Ирландия и се разпространи в повече от 50 други страни.

"В допълнение към по-бързото разпространение, сега също изглежда, че има доказателства за това, че новият вариант, вариантът, който е идентифициран за първи път в Лондон и Югоизтока, може да бъде свързан с по-висока степен на смъртност", заяви Джонсън.

"Има данни, че хора, дали положителна проба за т. нар. "британски щам" на COVID-19, са изложени на по-голям риск", обяви днес и главният научен съветник в Обединеното кралство Патрик Валанс, цитиран от Ройтерс.

"Данните сочат, че съществува повишен риск за тези, които са се заразили с новия щам, в сравнение със стария вирус.При мъже, които са малко над 60-годишна възраст, средният риск е от 1000 заразени, около 10, за съжаление, да починат от вируса. При новия щам, от 1000 заразени, около 13-14 вероятно ще умрат", добави Валанс.