Старши комисар Андрей Ангелов е новият директор на полицията във Варна. Той бе представен пред медиите от заместник-министъра на вътрешните работи Ивелина Дундакова и заместник главния секретар на министерството Живко Коцев.

Досега Ангелов беше заместник-директор на варненската полиция. По думите на Коцев досегашният началник - старши комисар Атанас Михов, е на разпореждане към звеното, което е на пряко подчинение на министъра.

Коцев посочи, че работата на дирекцията във Варна е на добро ниво, но настоящото ръководството на МВР има още по-големи изисквания, включително за увеличаване темпото на работа. Той уточни, че един от акцентите ще бъде адекватната реакция на служителите при сигнали за престъпления срещу личността и за домашно насилие. Напоследък сме залети от агресия и приоритет става превантивната работа, за да не са допускат тежки последици при такива случаи, обясни Коцев.

Новият началник на варненската полиция допълни, че ще продължи и активната работа срещу разпространението на наркотици. Той уточни, че засега не мисли да прави промени, като подчерта, че познава в детайли работата на служителите, включително на тези, които заемат ръководни постове.

Във варненската дирекция се опитваме да доближим максимално нашите служители до гражданите, раздаваме материали, обособили сме помещения в районните управления и участъците, допълни Ангелов.

Говори се за чистка в МВР, но ръководството на министерството категорично не приема такова определение, коментира още заместник главният секретар. Той подчерта, че министър Калин Стоянов има правото и възможността да си формира екип, с който да работи и да постигне целите, набелязани пред ведомството.

Зам.-министър Дундакова допълни, че кадровите промени на са започнали веднага след встъпването в длъжност на новото ръководство на МВР, а са направени на база анализ на ситуацията. Двамата не коментираха какви смени на полицейски директори още предстоят. 

Зам.-министърът каза още, че обсъжданията за бюджет 2024 на ведомството тепърва предстоят. Тя изрази задоволство, че бюджетът за тази година вече е факт и ще има увеличение на заплатите на служителите. Подобряването на материалната база и техническото оборудване са област, за която може да бъде обосновано допълнително финансиране, посочи Дундакова и допълни, че ще се търси вариант и за кандидатстване с проекти, ако има такива възможности.

Смяна в ръководството на полицията имаше днес и в Пловдив, Пазарджик и Благоевград.

В следобедните часове от МВР съобщиха, че със заповеди на министъра на вътрешните работи са назначени нови директори на съответните областни дирекции.

Новият директор на Областната дирекция на МВР в Пловдив Георги Чергов

Снимка: БТА

Министър Стоянов лично представи пред състава на Областната дирекция на МВР в Пловдив Георги Чергов, който е досегашен ръководител на Междуведомствения координационен център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари.

Полицията в област Благоевград ще бъде поета от Даниел Димитров. До момента той е бил началник на териториалното звено на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) в Кюстендил. Димитров беше представен от заместник-министър Кирил Ценкин.

Даниел Луков, досегашен началник на отдел в ГДБОП, става директор на Областната дирекция на МВР в Пазарджик. Той беше представен от заместник-министър Стоян Темелакиев.