Министерството на външните работи (МВнР) остро осъжда разпространяването на антисемитска карикатура, насочена срещу Соломон Паси. Подобни действия са напълно неприемливи и извършителите следва да понесат предвидената от закона отговорност. Това се казва в позиция на ведомството, публикувана на сайта му. 

Вчера с позиции излязоха от коалицията ПП-ДБ, както и от американското посолство у нас. Първи реагираха от Организацията на евреите в България "Шалом", като подадоха сигнал до прокуратурата. От "Възраждане" пък посочиха, че каналът, в който е публикуван колажът, не е официален, макар на него да пише името на партията. 

На въпросния колаж бившият външен министър е изобразен в раирани дрехи, воден насила от есесовци (от немското schutzstaffel - "охранителен отряд"), като изображението е придружено с надпис "Ако не искаш от руския газ, ела да ти пуснем нашия". 

Външното ни министерство припомня, че антисемитизмът е изключително остра проява на нетърпимост и омраза, която противоречи както на интересите и ценностите на България, така и на историческите традиции на българското общество, което заслужено се гордее със спасяването на българските евреи по време на Втората световна война. 

По сигнала на "Шалом" наблюдаващият прокурор възложи извършването на съвместна проверка от ДАНС и ГДБОП. В хода на проверката трябва да бъде установено дали чрез слово, печат или чрез други средства за масова информация, чрез информационни системи или по друг начин граждани и/или народни представители подбуждат към дискриминация, насилие или омраза, основани на раса, народност, етническа принадлежност или на религиозна основа. Срокът за извършване на проверка по закон е до три месеца.