Организацията на евреите в България "Шалом" подаде сигнал до Софийската районна прокуратура срещу партия "Възраждане" заради публикация в социалната онлайн мрежа Telegram. Това съобщиха от "Шалом" в своята страница във "Фейсбук".

Публикацията, споделена в официалната група на политическа партия "Възраждане" в социалната онлайн мрежа Telegram, представлява проява на антисемитизъм и език на омразата, насочена срещу еврейската общност в Република България, се посочва в сигнала на "Шалом". Поради високата степен на обществена опасност на подобни изявления и тяхната несъвместимост с установените в демократичната и правова държава принципи на толерантност, равенство, плурализъм и защита на етническите и религиозни малцинства, езикът на омразата е криминализиран от Наказателния кодекс (НК), пише в сигнала.

От "Шалом" обясняват, че публикацията на "Възраждане" представлява фотоколаж, изобразяващ група лица във военни униформи, наподобяващи тези на германски войници от периода на националсоциализма, които насилствено отвеждат друго лице. "Държаното от тях лице е Соломон Паси - добре познат български политик, учен и общественик от еврейски произход, бивш народен представител и министър на външните работи. Върху фотоколажа е поставен и надпис с текст "Щом не искаш от руския газ ела да ти пуснем от нашия". Нито авторът на фотоколажа, нито самоличността на лицето, което го е споделило в групата на партия "Възраждане" в Telegram, са ни известни", пишат още от "Шалом".

Възприемани в тяхната взаимовръзка, фотоколажът и текстът към него представляват явна проява на антисемитизъм и език на омразата, насочени пряко срещу еврейското етническо и религиозно малцинство, смятат от "Шалом".