"Възраждане" осъжда всички прояви на антисемизъм и провокирането на такива. Поради това ще изпратим сигнал до Прокуратурата за действията на една от еврейските организации в България "Шалом" и нейният председател Александър Оскар. Това се казва в официална позиция на партията на Костадин Костадинов, след като от "Шалом" съобщиха, че са сигнализирали прокуратурата заради разпространен в социалната мрежа "Telegram" на групата на ПП "Възраждане" фотоколаж.

Според "Шалом" публикацията представлява проява на антисемитизъм и език на омразата, насочена срещу еврейската общност в Република България. Софийската градска прокуратура (СГП) възложи проверката на сигнала на ДАНС и ГДБОП.

Според партията на Костадинов обаче през последните дни целенасочено, в социаните мрежи и масовите медии, с поредица от действия Александър Оскар поставя теми, провокиращи омраза на политическа основа срещу най-голямата партия в България - "Възраждане".

Ето и пълният текст на официалната позиция:

Председателят на "Шалом" - Александър Оскар, подкрепи в своя профил във Фейсбук заведение в София, което постави табела, че няма да обслужва симпатизанти на "Възраждне", с което на практика показа, че подкрепя разделението на политически принцип, което е също толкова опасно, колкото и това на етнически принцип. Впоследствие от "Шалом" манипулираха снимка от профила на Костадин Костадинов и изпратиха писмо срещу "Възраждане" до Световния еврейски конгрес, чийто зам.-председател е Александър Оскар.

Днес Александър Оскар използва "Шалом", за да сезира прокуратурата за снимка, пусната в коментар от неизвестен посетител с инициали "АР" в група, озаглавена "Възраждане" в Телеграм, която не е сред официалните комуникационни канали на политическата формация. В тази връзка "Възраждане" няма как да носи отговорност за коментари на потребители в тази група. Имайки предвид провокациите, които очевидно се опитва да създаде Александър Оскар, изразяваме съмнение, че това би могло да е дело на него самия или приближен до него провокатор. Тази постъпка прилича на една съвсем скорошна такава, в която бяха надраскани стъклата на същото заведението в София, което беше поставило надпис, че не обслужва симпатизанти на "Възраждане".

По повод възникналия казус, който стана повод една поставена табела на прозореца на бар в центъра на София, с която беше провокирано напрежение, разделение, проява на фашизъм и ограничаване на правата на определни лица по политически признак, "Възраждане" вече сезира Комисията за защита от дискриминация и Комисията за защита на потребителите.

Проявите на насаждане на разединение и омраза по политически признак към симпатизантите на "Възраждане" от страна на "Шалом" и негови активисти е твърде вероятно да е по политически причини, тъй като Александър Оскар не веднъж публично е заявявал, че симпатизира на партиите от т. нар демократична общност ПП - ДБ.

Ползването на мрачни моменти от историята на цял един народ, за да се обслужат политическите цели и предпочтания на един или друг човек, на една или друга партия, според нас от "Възраждане" е недостойно.

Ние от "Възраждане" припомняме, че българският народ единствен спаси своите евреи от Холокоста, което за нас е повод за национална гордост. Всичко останало са клевети. Изпратихме писмо до Световния еврейски конгрес, в което споделихме, че Александър Оскар - председател на една от еврейските организации в България "Шалом", чрез публичното си говорене насажда разделение в обществото като създава образ на "Възраждане", несъответстващ с политическите позиции, които винаги е изразявала партията по въпросите, касаещи българските евреи.

Александър Оскар в сигнал до Софийска районна прокуратура (СРП) открито вменява престъпление, извършено от "Възраждане", покриващо съставите на престъпленията по чл.162 и чл.164 от Наказателния кодекс (НК). В тази връзка "Възраждане" ще депозира сигнал до Прокуратурата за извършено спрямо нея престъпление по чл. 286 от НК.

Според закона - Чл. 286. (1) (Изм. - ДВ, бр. 62 от 1997 г.) Който пред надлежен орган на властта набеди някого в престъпление, като знае, че е невинен, или представи неистински доказателства срещу него, се наказва за набедяване с лишаване от свобода от една до шест години и с обществено порицание.