Остра декларация на коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" срещу публикувания в "Телеграм" колаж с бившия външен министър Соломон Паси. Американското посолство у нас също осъди разпространяването на съдържание, което прави препратка към Холокоста. 

В колажа Паси е изобразен в раирани дрехи, воден насила от есесовци (от немското schutzstaffel - "охранителен отряд"), като изображението е придружено с надпис "Ако не искаш от руския газ, ела да ти пуснем нашия". Срещу колажа първи реагираха от Организацията на евреите в България "Шалом", като подадоха сигнал до прокуратурата, а от държавното обвинение пък обявиха, че са започнали проверка. Срокът за извършване на проверката по закон е до три месеца. 

"Шалом" провежда клеветническа кампания. Нищо от това, което казват, не е вярно. Колажът е коментар. Това не е официален канал на "Възраждане", пък е позицията на партията на Костадин Костадинов. Оттам добавиха и че също ще изпратят сигнал до прокуратурата за действията на "Шалом" и нейния председател Александър Оскар.

В днешната позиция на ПП-ДБ се казва:

"Във връзка с проверка на прокуратурата за наличие на достатъчно данни за престъпление по чл. 162 и 164 от Наказателния кодекс за разпространени призиви за насилие с елементи на фашистка пропаганда в група на Възраждане, "Продължаваме Промяната - Демократична България" призовава ПП "Възраждане" да преустанови стратегията "атаката е най-добрата защита" и ясно да заяви мнението си за разпространения в "Телеграм" групата "Възраждане" колаж с призив за насилие и антисемитизъм. Изказването на Костадин Костадинов, включващо заплаха за ответен сигнал срещу инициаторите на сигнала, считаме за форма на натиск. Всеки, станал свидетел на престъпление, е длъжен да сигнализира органите на реда. Обратното е бездействие. 

Само за последните месеци "Възраждане" инициираха няколко безпрецедентни призива за насилие и ограничаване правата на хората в България. Като започнем от възпрепятстването на свободното движение и заплахи срещу граждани при провеждане на филмова прожекция; минем през насилственото спиране на Явор Божанков и Манол Пейков да изразят като народни представители мнението си от трибуната на Народното събрание; минем през безпрецедентните личности атаки срещу Даниел Лорер, точно от водача на Възраждане, по които е заведена жалба в Комисията по дискриминация; добавим призивите за нахлуване в Народното събрание; и не на последно място припомним арогантното разпространение на лъжи и всяване на страх, че български граждани ще бъдат изпращани в Украйна и множество случаи на разпространение на дезинформация и неистини. 

Недоумение буди фактът, че президентът досега не е изказал мнение по поведението на Възраждане, въпреки честите си коментари на политическата ситуация в България. Защо?Цялата сила на закона следва да се ползва в защита на правото на всеки български гражданин за живота, достойнството и правата на личността, както повелява Конституцията и Всеобщата декларация за правата на човека на ООН.

Призивите към престъпление и толерирането на престъпления са престъпления сами по себе си. Висша ценност на демокрацията е свободата на словото и плурализъм в политическия спектър, но в основата й стои върховенството на правото и справедливостта. Няма да допуснем злоупотреба нито с върховенството на закона, нито с насилието над който и да е български гражданин". 

От американското посолство у нас също осъдиха колажа, разпространяван в "Телеграм". 

"Ние се присъединяваме към хората в България, които осъдиха неотдавнашните смущаващи антисемитски изявления, намерили място в политическия дискурс. В едно демократично общество няма място за антисемитизъм или език на омразата под каквато и да е форма. Нека всички заедно се противопоставим на омразата и нетолерантността във всичките им форми", се казва в официална позиция на посолството, разпространена във Facebook страницата им.

Самият Паси коментира пред "24 часа", че "толерантността към фашизма е като толерантност към ада, който е готов да погълне всекиго, освен дяволите, които са на служба там".