Тогава ще бъде организирано и обществено обсъждане по темата, съобщи БНР.

Идеята за новия данък беше представена от здравното министерство като мярка за борба с наднорменото тегло и нездравословния начин на живот. Най-вероятно размерът му ще е между 3 и 10 на сто. Обсъжда се данъкът да обхване четири групи храни.

С този данък ще се облагат продукти, които включват индустриално получени трансмастни киселини в резултат на използването на частично хидрогенирани растителни масла, енергийните напитки, безалкохолните напитки и продукти с високо съдържание на сол и захар.

"Продукти, съдържащи над вредния праг трансмастни киселини, сол, мас, захар, кофеин и др., ще бъдат обложени с данък "Вредни храни“ по подобие на други европейски държави",обясни още в началото на годината здравният министър Петър Москов.

Идеята обаче среща острата реакция на бизнеса. Поставени в информационен вакуум производители се питат защо определени храни с лекота биват наричани вредни и твърдят, че досега европейският опит показва провала на тази идея, а последствията ще бъдат спад в продажбите и разрастване на сивия сектор.

Въвеждането на такса за вредни храни ще доведе до масови фалити в хранителната индустрия, смята пък председателят на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки Жана Величкова.

Призивът е за балансиран подход, при който да бъде защитен интересът както на потребителите, така и на бизнеса, както и правилно да бъде разчетен опитът на Европа.

Според Института за пазарна икономика данък "храни" е несъстоятелен, а и опитът на други страни показва, че няма основания той да се въвежда и в България. В свой анализ икономистите цитират нарочни изследвания, които показват крайна неефективност на данъчното облагане за целите на борбата със затлъстяването.

По света

В ЕС вече е позната подобна практика за облагане на нездравословни храни с данък. През 2011 г. мярката бе въведена в Унгария, като засегна производителите на храни и напитки с повишено съдържание на сол и захар.
В Дания също имат опит с данък върху храните с повишено съдържание на наситени мазнини, въведен също през 2011 г.

АНКЕТА: Одобрявате ли работата на министър Петър Москов?