Потърсихме мнението и на специалист. Обърнахме се към д-р Анастас Стойков, кардиолог-интернист, с когото разговаряхме за възможността за сваляне на холестерола и триглицеридите по естествен път.

 

 


 

 

 

 

Д-р Анастас Стойков e специалист кардиолог с над 25-годишна практика. Преподава Вътрешни болести и Кардиология в Медицински университет, София


Здравейте, д-р Стойков! Възможно ли е холестеролът да се свали по естествен път?

Ако имате предвид без лекарства – да, възможно е. И холестеролът, и триглицеридите се повлияват положително от омега-3 продукти.

 

В много от случаите на леко до умерено нарушение „лошият” и „добрият” холестерол влизат в нормата. При по-тежки случаи е редно да се вземат и лекарства (статини, йонообменни смоли, фибрати и пр.).

 

По един и същ начин ли действат всички омега-3 продукти?
Не, действието зависи от много неща. С много независими проучвания например е доказано, че лененото семе въздейства върху холестерола, само когато се приема необработено или под формата на прясно смляно брашно. Под формата на ленено масло то няма ясно изразен ефект.

 

Рибеното масло съдържа омега-3 мастни киселини. В него обаче тези киселини са по-трудно усвоими – под формата на триглицериди. Ето защо, за да има някакъв ефект, са нужни много големи количества.

 

От няколко години на световния пазар, а отскоро и у нас, се появи и омега-3 продукт, съдържащ масло от антарктически скариди – крил (Krill Oil). Изследванията сочат, че от всички омега-3 хранителни добавки той дава най-добрите резултати в борбата с холестерола. При прием само на 2 капсули дневно за 3 месеца „лошият” холестерол намалява с 32 %, а „добрият” се покачва с 44 %. Този продукт е екологично чист, без ГМО.

 

 

Усвоява се отлично от организма, защото омега-3 мастните киселини в него са в същата форма, както в човешкия организъм – като фосфолипиди. В България това масло се предлага под името Visilife Health (Висилайф Хелт).

 

А Visilife Health може ли да се пие заедно с лекарства за понижаване на холестерола?
Разбира се, без никакъв проблем. Дори в много случаи Visilife Health увеличава ефекта им, особено при прием със статини. Комбиниренето на Visilife Health със статини води до увеличаване на ефекта на същите с около 2/3 по отношение на „лошия” холестерол и до почти трикратно увеличаване на ефекта им по отношение на „добрия” холестерол.

 

Можете да поръчате Visilife Health ТУК >>

 

 

Можете да поръчате Visilife Health ТУК >>