"Нямаме нови указания, нито нови амбулаторни листове, от които да късаме или режем извинителните медицински бележки." Така д-р Георги Миндов, председател на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари, коментира пред "24 часа" съобщението от здравната каса, че от 1 май отрязък от амбулаторния лист заменя медицинската бележка за извиняване на отсъствия от училище.

За влязлата в сила промяна съобщи след заседание на наздора на НЗОК шефката му и зам. здравен министър Жени Начева. Целта е да се облекчи административната работа на джипитата - една от причините, заради които излизаха два пъти на протест. Освен това така лекарите нямало да имат основания да вземат такса за издаване на бележки, от което пък се оплакват родители.

Оказва се обаче, че нов амбулаторен лист, който да отговаря на изискването, няма. Това показва и справка с приложение 2 към рамковия договор за 2018 г., където са образците на медицинските документи. Лекарите продължават да издават бележките отделно. А дори и да се въведе новият джипитата ще продължат да вземат такса.

"Не са обективни обвиненията, че целта ни е да взимаме пари от децата. Дори официално сме заявили, че не желаем да издаваме бележките, защото те са за целите на образователното министерство", обясни д-р Миндов.

Според него проблемът може да се реши, ако отсъствията се извиняват от родителите като материално отговорни лица чрез служебна бележка. Или да има електронни бележки, които да се препращат към сървър и учителите да ги проверяват.

Ученикът има право да отсъства до 7 дни в една учебна година по лични причини. Ако родителят иска да се извинят до 3 дни на детето, пише до класния, за повече - до директора.

За да получи срочна оценка, ученикът трябва да е бил в над 25% от часовете по предмета, иначе отива на изпит, дори да е имал уважителни причини за отсъствията.