Десетки общопрактикуващи лекари се събраха пред НДК на протест заради прекомерната бумащина и ниското възнаграждение за труда им. Исканията, които лекарите предявяват, са същите, за които настояваха в предишния си протест на 1 март.

 

Десетки лични лекари протестираха пред НДК

Снимка: БТА

В декларация, която прочетоха днес, те настояват потребителската такса да стане 1% от минималната работна заплата (510 лв.), а освободените от нея да плащат пълния размер и сумите се възстановяват на пациентите от съответните институции. Освен това личните лекари настояват трудът им да се остойностява съобразно квалификацията и отговорностите им. Те искат и отпадане на 24-часовото им разположение, което изисква сключване на договори с медицински центрове за нощните часове, почивните дни и празниците.

Снимка: БТА

Общопрактикуващите лекари твърдят, че от попълване на документи реално не им остава време да преглеждат хора. Затова и искат намаляване на административните задължения, а също и за отпадане на описите на касови бележки, давани на пациентите.

Общопрактикуващите лекари иронично поканиха министъра на здравеопазването за "семейна снимка" с тях пред НДК в рамките на днешната неформална среща на министрите на здравеопазването в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС.

Личните лекари на протест пред НДК, където се провежда неформалната среща на здравните министри на ЕС

Снимка: БТА

За всички искания лекарите изразяват готовност за диалог в разумен срок, но и за ефективни протестни действия.

Исканията на лекарите са описани в декларация

Снимка: БТА

Ананиев: Очаквам ги на масата на преговорите

Работим по някои от исканията им, очакваме вместо да се разбираме чрез медиите или с протестни декларации, когато са готови да седнем на масата и да продължим диалога. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев за протеста на личните лекари.

"Запознати сме със всички искания на общопрактикуващите лекари. Започнахме диалога преди месец и половина. Тогава се разбрахме да го продължим, когато те имат конкретни предложения", посочи той. 

"Примери, че работим са извинителните бележки на учениците, амбулаторният лист, който направихме. Мъчим се улесним работата им, да намалим административната тежест", коментира Кирил Ананиев.

"Откровено казано бях много неприятно изненадан от това, че те точно на днешния ден, когато се събира Съветът на министрите на здравеопазването решиха да демонстрират недоволството си", каза още здравният министър.

Той посочи, че се работи по въпроса за отпадането на 24-часовото разположение на общопрактикуващите лекари.

"Създаваме организация на териториален принцип, където хората ще бъдат приети и преглеждани. Когатонаправим структурата на териториално равнище, тогава ще ви уведомим", посочи той.

"Трябва да седнем да си говорим, а не да протестираме", подчерта Ананиев и допълни: "Само декларации изпращат. Веднъж не написаха: "Уважаеми г-н министър, искаме да се видим с вас, в удобно за вас време, предлагаме това да бъде следващата седмица. Ще дойдем и ще ви представим предложенията си за решения", коментира здравният министър. "Това искаме ние, диалогът не е през оградата навън", каза още той.