Чуждестранните участници в акцията са от Австрия, Румъния, Словакия, Словения и Унгария, предаде БГНЕС.

Сутринта някои от тях се завързаха със синджири за бензиноколонките, други разпънаха банери "Газпром = унищожение на Арктика" и "Освободете нашите активисти".
Двама със стълба се покатериха на покрива на бензиностанцията и разпънаха транспарант "Газпром вън от Арктика".

Според активистите сондирането за нефт в Арктика носи сериозни екологични рискове и трябва да бъде прекратено. Те поискаха и освобождаването на задържаните в Русия активисти на организацията.

Управителят на бензиностанцията първоначално извика служителите на СОТ, а след това и полицията.

На завързалите се към колонките бе снета самоличността, след като пристигнаха две патрулки и бус с полицаи.
Към 11.40 ч. пристигна и специализираният автомобил на РС ПБЗН, оборудван със стълби и механични клещи.

Акцията по освобождаването на окупирания обект започна в 12.20 часа. С механични клещи огнеборците разрязаха катинарите и веригите на завързалите се, които след обиск бяха задържани.

След това огнеборците се качиха и на покрива на халето над бензиноколонките. Двамата активисти на "Грийнпийс" на покрива, които бяха с каски и лампи, се предадоха, след което пожарникарите ги свалиха по стълбата, осигурявайки ги с въже и колани.

На шестимата е издадено писмено разпореждане, като при отказ да изпълнят полицейските указания са задържани за 24 часа. Съставен им е акт за административно нарушение, съобщиха от областната дирекция на МВР, цитирани от "Фокус".

Акцията в Русия

Миналата седмица Русия задържа кораба на "Грийнпийс" - "Арктик сънрайз", след като активисти на организацията опитаха да се качат на нефтена платформа на "Газпром" в арктически води и да поставят лозунги срещу плановете на руската компания за добив в Арктика.

Според местните власти става дума за пиратство, наказуемо от руския закон с до 15 години затвор.

Руският президент Владимир Путин заяви, че явно не са пирати, но "съвсем очевидно са нарушили нормите на международното право, доближавайки се на опасно разстояние от платформата".

"Формално погледнато, природозащитниците са се опитали да превземат платформата, а руските граничари не са знаели кой може да се прикрива зад "Грийнпийс", каза Путин.

Днес руски съд удължи с два месеца ареста на активистите.