Според него няколко мита пречат на грипната ваксинация.

Единият е, че ваксината може да ни разболее. Това от медицинска гледна точка е абсурдно - ваксината не съдържа жив грипен вирус, а само антигените, които помагат да се изгради имунитет, обясни експертът, цитиран от БТА.

Освен това очакванията към ваксината са неоправдано високи. Тя предпазва от определени щамове, срещу които е направена, и не може да повлияе на респираторните заболявания.

Друг мит е, че има световна конспирация и популяризирането на ваксините е заради интересите на фармаиндустрията.

Кунчев обясни, че фармаиндустрията не е заинтересована да се поставят ваксини, тъй като лечението и на най-лекия грип струпа повече, отколкото ваксината. Дори да вземате най-евтините лекарства, те няма да струват под 40-50 лева, и то ако няма усложнения, а цената на ваксината е 10 лева, посочи той.

Ръководителят на офиса на СЗО в България Скендер Сила коментира, че ваксинацията е единственият начин да се защитим срещу грипа. Ваксината е от полза за всички, но е особено важна за бременните жени, хората с хронични заболявания, малките деца, възрастните хора, здравните работници.

Възрастните хора са изложени на по-висок риск от тежко протичане на заболяването, сред тях са над 90 процента от смъртните случаи, свързани с грипа, коментира Сила.

СЗО препоръчва поне 75 процента от възрастните хора да бъдат ваксинирани срещу грип още преди началото на грипния сезон.

Доц. Михаил Околийски, експерт в офиса на СЗО за България, посочи, че рядко си даваме сметка, че грипът е едно от най-смъртоносните инфекциозни заболявания.

Няма никакъв смисъл в твърдението, че фармаиндустрията или СЗО имат интерес да се популяризират ваксините, защото много по-скъпо е да се лекува заболяване, посочи още той.

От 16 до 20 октомври в редица европейски държави, сред които и България, ще има информационна кампания за повишаване на осведомеността относно грипа. Тя се организира за пета поредна година. Инициатор е Регионалният офис на СЗО за Европа.

Тази година по препоръка на Световната здравна организация производителите пускат на пазара четиривалентна ваксина, която дава още по-голяма защита. Досега тя беше тривалентна.

Според експертите, ако ваксиналното покритие в страната не е 60-70 процента, няма как да се справим с разпространението на грипа.

Нов грипен щам ни атакува


Тази зима се очаква нов грипен щам - "Мичиган", който ще замени досегашния - "Калифорния“, известен още като свински грип.

Положителното в случая е, че щамът "Мичиган" не предизвиква такива усложнения като "Калифорния", но все пак показва възможност за усложнения - предимно пневмония. Той се развива в рамките на часове. Инкубационният период е много по-кратък от другите вируси.

Характерно за "Мичиган" е силно главоболие, болки в мускулите и висока температура. Тъй като досега не сме имали контакт с него и той е нов вирус, е възможно да се разболеят повече хора, тъй като нямаме изграден имунитет. Най-застрашени от новия грипен щам са децата и възрастните хора над 70 години.

Войната с грипа

Въздушно-капковото разпространяване на вирусните частици е основната причина за епидемиологичните пропорции на заболяемостта от грип през есента и зимата. Един човек, болен или преносител на грип, може да зарази всеки, намиращ се в радиус по-малко от 2 метра от него. Точно толкова прелитат ситните капчици, които се разнасят из въздуха, когато кихнем или се изкашляме, и които съдържат жизнеспособни грипни вируси, отбелязва Puls.bg.

Затова войната с грипа трябва да се води на много фронтове - от дръжките на вратите, през клавиатурата, до кухненските прибори на обществени места. Наред с редовното миене на ръцете и дезинфекцирането на потенциално заразените повърхности, основно средство за превенция на грипа е предпазването при контактуване с болни или преносители.

Човек, заразен с грип, може да го предаде на околните още преди да е развил симптоми на вирусна инфекция. Опасността от заразяване при контакт с болен е налице и поне в първите 5-7 дни след проява на симптомите. Затова спазването на дистанция е ключов фактор за превенция на заразяването с грип.