Представители на Европарламента са проявили интерес към кравата Пенка и ще посетят нея и стопанина ѝ Иван Харалампиев. Това съобщи той пред БНТ, като допълни, че посещението от Брюксел е насрочено за 27 юни.

Към момента кравата все още се намира в село Копиловци, където беше сложена под карантина от Агенцията по безопасност на храните (БАБХ). Вчера от агенцията са направили предписания, а според Иван животното се чувства добре, но е стресирано и трябва час по-скоро да се върне при стадото си в село Мазарачево.

Пенка, която се прочу в цял свят с това, че беше хваната да преминава българо-сръбската граница, два пъти, беше "помилвана" и беше решено да не бъде умъртвявана, след като изследвания установиха категорично, че е здрава. 

Животновъдът засега не е наясно с темата на разговор с гостите от Европарламента, но споделя, че след историята с бягството на кравата, интерес към нея са проявили хора от Германия, Англия и дори Китай с предложение да инвестират в стопанството му и да помогнат да го развива. За нея се застъпи дори легендарният Пол Макартни.

"Защото Пенка е символ, който променя и ще променя още много закони в животновъдството. Много хора искат да я купят, обаче аз няма да си я дам, защото тя за мен е символ на гордост", каза стопанинът.

Кметът на село Копиловци и съседи на Иван също се включват с финансова помощ. За Пенка пък вече е дарено специално устройство, което ще позволява да бъде следена непрекъснато и ще помогне на Иван да знае къде се намират животните от стадото му по всяко време.