Организаторите разкриха, че решението да преместят турнира от Андалусия, където се провеждаше той през последните три години, е взето заради план за ротация на домакинствата на тура. Турнирът ще бъде с награден фонд 3.4 милиона евро, а в него ще участват 24 от водещите голфъри в света.

"Истински триумф е да бъдем избрани за домакини на такъв престижен международен турнир с богато културно-историческо наследство и спортни традиции", заяви премиерът Бойко Борисов, цитиран от "Ройтерс".

"Огромното медийно отразяване ще донесе сериозен стимул за България и туристическата ни индустрия. Развитието на голфа в нашата страна ще може да бъде показано по целия свят", добави премиерът.

Традиционно World Match Play Championship се отразява от над 250 спортни медии и се наблюдава от над 1.5 милиарда души. "Успоредно с отразяването на турнира медиите ще представят историята на страната домакин, условията за туризъм и бизнес, възможностите за спорт и културните забележителности в региона. Маркетинговият ефект от всички предавания, репортажи и публикации в медиите ще бъде равностоен на 100 милиона щатски долара", обявиха организаторите.

Някои от най-големите имена в спорта са печелели World Match Play Championship - Арнолд Палмър, Гари Плейър, Грег Нормън, Сев Балестерос, Ник Фалдо и Ърни Елс.
Един от играчите описа курорта като "място, което няма да видите никъде по света". Николас Колсаертс ще защитава титлата си от World Match Play Championship в България от 16 до 19 май. "Никога не съм бил в България, но чух страхотни неща за страната и курорта", заяви белгиецът.