ГЕРБ внесе проект за промени в Наказателния кодекс, с които горенето на гуми и опасни отпадъци да се наказва с лишаване от свобода до 2 години или с пробация и глоба от 2 до 5 хил. лв. според тежестта на деянието. Целта на законопроекта е намаляване нивата на замърсителите на въздуха на територията на цялата страна, заявиха на брифинг в парламента представители на Столичната община и депутати от ГЕРБ.

От партията смятат, че криминализирането на горенето на отпадъци ще изиграе своята превантивна роля и ще даде ефект за това да се запази здравето на хората. Досега имаше административен механизъм за налагане на глоби, който е недостатъчно ефективен, а инкриминирано изгарянето на отпадъци се допускаше само при много тежки случаи, когато деянието доведе до тежки телесни повреди или дори смърт.

"Предлагаме допълнение на чл. 353 "б", като инкриминираме замърсяването на атмосферния въздух чрез изгаряне на отпадъци, отработени масла или отпадъчни нефтопродукти, както и предмети от каучук, пластмаса или друга изкуствена материя в нарушение на установения ред", съобщи председателят на правната комисия Анна Александрова /ГЕРБ/.

За нарушителите се предвижда наказание лишаване от свобода до 2 г. с глоба от 2000 до 5000 лева, а в маловажните случаи - пробация и глоба от 1000 лева, уточни тя.

Нерегламентираното изгаряне на отпадъци е сериозен фактор за замърсяване и влошаване качеството на въздуха в населените места и представлява сериозен риск за здравето ни, мотивира предложенията Анна Александрова.

От ГЕРБ очакват, че предлаганите законодателни промени ще изиграят своята превантивна роля и ще дадат ефект за това да се запази здравето на хората.

"Съвсем различно е под страх от административно наказание глоба да упражняваш една такава незаконна дейност. Съвсем друго би било, ако знаеш, че за това може да последва реализиране на наказателна отговорност включително и лишаване от свобода", коментира депутат от ГЕРБ и член на правната комисия в парламента Красимир Ципов. Той каза, че разчитат на гражданите да бъдат подавани сигнали, както и на компетентните органи.

Кметът на София Йорданка Фандъкова благодари на депутатите от ГЕРБ за подкрепата за законодателните промени. Идеята за инкриминиране на горенето на отпадъците е нейна. По думите й въпреки забраната по Закона за околната среда и по наредба на Столична община, продължава горенето на отпадъци, особено в някои квартали като "Красна поляна", район "Слатина".

"Това за хората е сериозен проблем. Преди няколко месеца на среща с инициативния комитет с хората от "Красна поляна", те дадоха това предложение, за да бъдат по-ефективни санкциите, да се инкриминира горенето на отпадъци. С това предложение се обърнах към колегите от парламента", обясни Фандъкова.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева допусна възможността още преди коледната ваканция парламентът да разгледа предложението горенето на отпадъци да бъде криминализирано. Пред журналисти тя допълни, че правилникът на НС допуска такава възможност. Освен това, според нея, предвид мръсния въздух в градовете, трябва да се вземе отношение в тази посока.

От 1 декември до вчера са направени 345 проверки и са наложени 49 санкции. Столичен инспекторат проверява и строителни обекти, пунктове за смяна на гуми, за вторични суровини, цехове за дограма и други. Проверките продължават и днес, съобщи още столичният кметът.

"Само с актове и санкции няма как да се справим с този проблем", подчерта обаче Фандъкова. Тя съобщи още, че е започнал проектът за безплатната подмяна на отоплителните инсталации с по-екологични, като по думите й заявления били подали над 6 000 домакинства.

В София остава проблемът с фините прахови частици. Най-голямото замърсяване беше през нощта на събота срещу неделя, призна още Фандъкова.

Данните, качени на страницата на Столичната община, днес сутринта показаха изчистване на въздуха, като стойностите се движеха близо до граничните. Привечер обаче те отново скочиха над нормите в "Павлово", "Надежда", "Хипродрума" и "Младост". Експертите от НИХМ обаче успокояват, че замърсяването не е в стойности от 5 до 20 пъти, както се твърди, защото се забравя, че измерването е 24-часово. Вече шести ден в софийското поле продължава температурната инверсия, която предизвиква мъглата, а тя пък носи със себе си замърсяването, твърдят от НИХМ. Според данните, с които разполагат, замърсяването на въздуха в столицата е било много по-голямо по времето, когато работеше металургичния комбинат "Кремиковци".