"Ако не се лъжа, във Франция се усеща атмосферата на изборите. Всеки път, когато политиците не искат да говорят за важните неща като бюджета или дълговете, се обръщат към ромите”, заяви Рединг, цитирана от Ройтерс и БТА.

Изявлението й бе във връзка с предстоящите през 2014 година местни и европейски избори.

"Има европейски правила, които са подписани от Франция, правила за свободното движение на европейските граждани. Не става дума за роми, а за личности (в оригинал от френски des individus - б.р.). Те могат да бъдат изгонени само с решение на съдия, ако са направили нещо, което е срещу законите на съответната страна", каза още еврокомисарят по правосъдието.

Вивиан Рединг подчерта, че Франция е приела национална стратегия за интеграция на ромите и че европейските средства за тази цел не отиват там, закъдето са предназначени - в проблемните общини.
На разположение на страните-членки на ЕС има 50 милиарда евро, уточни Рединг.

Изказването
й бе направено след вчерашното изявление на вътрешния министър Манюел Валс, че ромите трябва да бъдат върнати в България и Румъния.

Валс вече заяви, че влизането на България и Румъния в Шенген няма да бъде на дневен ред, докато не се реши въпросът с ромската миграция.

Говорителят на Европейската комисия Оливие Баи също коментира, че отношението към ромите в някои държави от ЕС е недостойно за 21-и век. Ромите също имат правото да се приобщават в държавите от ЕС, които изберат, посочи говорителят и отбеляза, че е възможно да бъдат наложени глоби на страни, които ги гонят.

Българите и румънците имат правото на свободно движение в ЕС, като единствената разлика с останалите страни от общността е, че подлежат на граничен контрол, както британците, например, добави Оливие Баи. Той отбеляза, че България и Румъния не влизат в Шенген, но догодина за техните граждани отпадат ограниченията за работа навсякъде в ЕС.

Франция редовно организира евакуацията на роми към родните им страни. Миналата година в родината им са били върнати близо 37 000 румънски и български роми, които са пребивавали незаконно в страната.

Правозащитната организация "Амнести интернешънъл" също критикува отношението на Франция към ромите. Според организацията от януари до август над 10 000 роми са били изпъдени от лагерите си и принудени да скитат от място на място.

Това е около половината от общия брой на имигрантите от Румъния, България и бивша Югославия, констатира "Амнести интернешънъл".