Столична община е в пилотната фаза за електронни обществени поръчки. През 2020-а продължаваме модернизацията на градския транспорт. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, по време на среща в Столична община, предаде "Фокус".

"Имаме готовност първите поръчки за годината да са по този начин. И да няма друг начин. Непрекъснато наши структури възлагат малки и големи поръчки. Първият проект е поддръжка на фонтаните в София, а 240 000 лв. е прогнозната стойност", добави Фандъкова.

"Има и още няколко по-малки обществени поръчки. Процедура за патронажните услуги. Ползата е за участниците, че няма да разнасят кашоните с документи, а вече всички документи се подават електронно. Удобство, по-малко хартия, максимална прозрачност за обществени поръчки", каза още кметът на София.

"От вчера дойдоха и последните 7 нови електрически автобуса, те са част от проекта. По линия 123 вече се движи нов електробус. Очаква се останалите нови да бъдат пуснати до края на месец март. Миналата година пуснахме първите 30 електробуса. Продължаваме с тази програма и с модернизацията на електротранспорта" посочи още тя.

"До средата на годината ще бъдат пуснати в движение новите трамваи. Те ще се движат по линия 18. Продължаваме модернизацията на градския транспорт, а това е основна мярка за подобряване качеството на въздуха", допълни Фандъкова.

"До края на януари очаквам да приключат процедурите за подобряване на качеството на въздуха, защото ще купим още 30 тролея. Продължават процедурите за 82 електробуса. 30 електробуса ще се движат по линии 73, 74, 6 и 60. Това е много сериозна програма за модернизация на градския транспорт. Това е много конкретен, ясен план", каза Йорданка Фандъкова.