През 2005 г. петима полицаи от Благоевград при арест в акция "Респект" пребиха до смърт Димитров. През юни 2011 г. Върховният касационен съд (ВКС) реши, че полицаите са невинни.
Преди това майор Мирослав Писов бе осъден на 19 г. затвор, а капитан Иво Иванов, старши лейтенант Борис Механджийски и сержантите Георги Калинков и Янко Граховски на по 18 г. Присъдите бяха намалявани, докато ВКС не ги оправда.

Делото в Европейския съд бе заведено от близките на Чората. Според съдебното решение българската държава е нарушила членовете от Европейската конвенция за правата на човека - право на живот (чл.2) и забраната за нехуманно и унизително отношение, пише "Правен свят". Решението по този пункт е взето с шест на един гласа.

Държавата ще плати общо 50 000 евро обезщетение на четиримата роднини и близо 35 000 лева за разноски по делото.

Според Европейския съд, българските съдии са излезли извън обичайната си роля, като са преразгледали фактите, установени от предходните инстанции по "много ограничен начин", фокусирайки се единствено върху медицинските доказателства за причината за смъртта, като част от медицинските доказателства не са включени в анализа.

Върховните съдии обаче напълно са пренебрегнали множеството доказателства за физическо насилие и ясни опити в първоначалните етапи на разследването да се изкривят медицинските доказателства.

Според съда по правата на човека няма нарушение на изискването за безпристрастност на съда заради изявленията на тогавашния министър на вътрешните работи Цветан Цветанов и на експремиера Бойко Борисов от август 2009 г.

По същото време, малко след като Военно-апелативният съд произнесе тежки присъди на полицаите, бе организиран митинг срещу присъдите, на който бяха над хиляда души, сред които и много полицаи. Цветанов заяви в интервю, че полицаите са изпълнявали задълженията си по задание и съответно на закона, те не са извършили убийство.
Той коментира, че по-горният съд ще "подходи по-задълбочено" и ще "анализира абсолютно всички факти и обстоятелства, така че (делото) ще има наистина справедливо разрешаване". Горе-долу по същото време Борисов заяви, че присъдите ще бъдат отменени и призовава ВКС да вземе "правилното решение".

Според съда, въпреки че изявите на Цветанов и Борисов са неприемливи, все пак няма достатъчно доказателства, че са повлияли на съда, защото и след това съдилищата са произнасяли разнопосочни решения, включително и потвърждаване на осъдителните присъди.

Въпреки това съдът коментира, че изказванията създават впечатлението, че и двамата са правили опит да насочват решенията на съдилищата и с това не са оказали дължимото уважение към съдебния състав.

"Каквото и да е казал съдът, синът ни няма да се върне. Пари не ни трябват. Искахме виновните да бъдат наказани, а не да получаваме пари. Каква вина има всеки един български гражданин, та трябва да ни се плаща от държавния бюджет! Когато става въпрос за пари, те трябва да се взимат от виновника, а не от джоба на цялата държава", коментира бащата на Чората - Райчо Димитров, цитиран от "24 часа".

През 2012 г. Европейският съд по правата на човека осъди България за смъртта на Тодор Димов–Чакъра, който през декември 2003 г. по заповед на тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов бе обстрелван с гранатомет в къщата си в Харманли, а после следствието прие, че се е взривил с ръчна граната.