Шест дни, след като изкачи Лхотце и се задържа на над 6500 метра надморска височина, той направи успешна атака на най-високия връх в света.

Скатов изкачи Еверест рано сутринта в понеделник. В неделя в 17 часа той е потеглил към върха и след 10-часов преход около 3 часа сутринта наше време той е бил на покрива на света.

"Пристигнахме в лагера! Всичко е наред", е съобщение, което е успял да изпрати през сателитния си предавател около 7:30.

Това е второто му изкачване на Еверест, като този път Скатов го прави по класическия маршрут от южната, непалска страна.

Намерението на Атнас Скатов беше да изкачи двата близки един до друг върха в рамките на 24 часа, но много силният вятър осуети неговите планове.

Скатов е един от близо 800 алпинисти, които тези година тръгват към най-високия връх на света. Той обаче се оказва изключително негостоприемен през този сезон.

Вчера четирима загинаха в подножието на Еверест в опит да го изкачат. Един американец, австралиец, словак и индиец не успяха да слязат от покрива на света.

Мисията на Атанас Скатов е да изкачи всички 14 осемхилядника на планетата без консумация на храна от животински произход.

Лхотце беше петият му връх от това предизвикателство, което Скатов започна през 2014 г. с първото си качване на Еверест. Останалите покорени от него са Маслу през 2015 г., Анапурна и Макалу през 2016 година.