От ЕМКО излязоха с официална позиция до медиите, в която се съобщава, че ЕМКО си запазва правото в най-кратки срокове да предостави по-подробна информация по последните, по думите им, "открито неверни и заблуждаващи твърдения" на прокуратурата на България.

Ето и пълния текст на съобщението:

Във връзка с официално съобщение на главния прокурор на Р България, за проведени разследвания на взривове на складове с боеприпаси в България, считаме, че е необходимо да се заяви следното:

1. На 12.11.2011 г. в склад на ЕМКО в Ловнидол избухна взрив в едно от складовите помещения. Взривените боеприпаси са били транспортирани от Чешката република след 2010 година. През месец ноември 2013 година прокуратурата е прекратила разследването за причините за взривовете. Не отговаря на истината днешното твърдение на прокуратурата, че взривът е предшестван от пожар.

Откровена лъжа обаче е заявлението, че боеприпасите са били предназначени за където и да било за износ, в т.ч. за Грузия. Тази лъжа лесно се установява с налични документи.

2. Също така откровена лъжа е заявлението на прокуратурата, че ЕМКО има нещо общо с взривовете във ВМЗ-Сопот. Тази лъжа също лесно се установява с налични документи.

3. Заводите и складовете на ЕМКО са стратегически обекти от значение за националната сигурност, съгласно постановление на Министерски съвет.

Във връзка с горното възниква въпросът защо прокуратурата на Р България се опитва да заблуди българската и международната общественост с неверни факти? Какво е правила българската прокуратура всичките тези години по разследванията на взривовете? Защо отново се опитва да си измие ръцете с ЕМКО вместо да търси истинските причини и виновници за тези терористични актове?

С особена сила отново излиза принципният въпрос: а не прикрива ли нещо прокуратурата на Р България, свързано с дейността на руските специални служби в България вече няколко години и какви биха били причините за това?

ЕМКО си запазва правото в най-кратки срокове да предостави по-подробна информация по последните открито неверни и заблуждаващи твърдения на прокуратурата на Р България.

По-рано прокуратурата съобщи, че подозира връзка между взривовете в складове у нас и отравянето на Гебрев.

Шестима руски граждани са заподозрени за взривове в заводи и складове от военно-промишления комплекс. От прокуратурата подозират връзка с отравянето на Емилиян Гебрев.