През последните 10 години бяха регистрирани редица случаи на взривове в складове за оръжия и боеприпаси, както и в производствени помещения на заводи за утилизация на взривни вещества и производство на оръжия и боеприпаси. Прокуратурата, съвместно с ДАНС и главна дирекция "Жандармерия" анализираха някои от случаите, при които се установи сходство в 4 от тях. Това съобщи на брифинг говорителят на главния прокурор Сийка Милева, на който присъстваха и главният прокурор Иван Гешев и ръководителката на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова. 

Първият е случай е от ноември 2011 в с. Долни дол, когато е взривен склад на ЕМКО. Унищожено е значително количество боеприпаси и взривни вещества, предназначени за Министерството на отбраната на Грузия. Собственик на продукцията, чиято продукция е засегната, е Емилиян Гебрев.

Вторият и третият случай са от 2015 г., когато през март в село Иганово първо е взривен склад с готова продукция - около 10 000 боеприпаса от 13 вида, част от която е била на компанията ЕМКО, а три седмици по-късно - на 14 април 2015 г. - избухва експлозия в цеха за утилизация на боеприпаси на ВМЗ-Сопот. 

"На 31 май 2015 г. в сградата на Бившия институт по специална техника в София възниква пожар, следствие изгарят иззетите веществени доказателства по делото за взривовете във ВМЗ-Сопот, а пожарът не е възникнал от самозапалване", посочи Милева.

Четвъртият случай е от 2020 г. в град Мъглиж, където бе взривен склад за капсул детонатори на "Арсенал"-Казанлък.

"При тези четири случая има сходство, което ги отличава от останалите взривове. При изследване на местопроизшествията не са установени конкретни причини, липсват жертви и пострадали при всички от изброените случаи. При всички експлозии има предхождащ пожар, като работната версия е, че целта му е хората да се оттеглят. Предполага се, че времето за гасене на пламъците е използвано за задействането на зарядите. Това е ставало дистанционно. В никой от тях не е открита конкретна техническа неизправност за възникване на пожарите. Унищожената продукция е била за износ за Грузия и Украйна", обясни говорителката на главния прокурор.

Досъдебните производства по четирите случая са били обединени в едно под ръководството и надзора на Специализираната прокуратура. 

Милева обяви, че е получена информация от международно сътрудничество, от което се прави предположение за взаимовръзка между взривовете у нас и опитите за отравяне на трима български граждани - Емилиян Гебрев, Христо Гебрев и Валентин Тахчиев.

По думите й, в хода на разследването е установено, че шестима руски граждани са пребивавали в България около датите на взривовете и около датите на покушението срещу Емилиян Гебрев.

"Налага се изводът, че целта на действията на руските граждани е била пресичане на доставките на специалната продукция за Грузия и Украйна. Събират се доказателства за съпричастността на шестимата за евентуални тежки престъпления срещу националната сигурност на България", добави говорителят на главния прокурор. 

Използват се механизмите по линия на международно правно сътрудничество с Чешката република с оглед установяване на връзка между образуваното досъдебно производство на територията на България и провежданото раз следване в Чешката република по повод взривени и унищожени складове за боеприпаси през октомври 2014 г., където се е съхранявала и продукция на "ЕМКО", завърши Сийка Милева. 

Прокуратурата вече повдигна задочни обвинения срещу тримата руски граждани: Георги Горшков (Georgi Gorshkov), роден през 1977 г., Сергей Павлов (Sergey Pavlov), роден през 1982 г., и Сергей Федотов (Sergey Fedotov), роден през 1973 г., в рамките на досъдебното производство, образувано за опит за умишлено умъртвяване на Емилиян Гебрев, Христо Гебрев и Валентин Тахчиев. По искане на СГП тримата руски граждани са обявени за международно издирване по линия на Интерпол с червена бюлетина. За тях има информация, че са служители на Главното разузнавателно управление на Руската Федерация.

"Тук съм, за да благодаря на българските служби за сигурност, на българските прокурори и следователи, които дълги години работиха по този случай в интерес на българската национална сигурност. Като главен прокурор аз съм висш административен ръководител, подобно на председателя на ВКС г-н Лозан Панов и председателя на ВАС г-н Чолаков и не мога да давам указания и да се меся в работата на отделните магистрати. Тук съм, за да ги окуража. В частност, и колегите от Специализираната прокуратура и ДАНС, да продължат да работят по същия начин в интерес на българската национална сигурност, на сигурността на европейските ни партньори от ЕС и най-вече в интерес на българките граждани и общество", каза от своя страна главният прокурор Иван Гешев.