Добре е, че още не сме обвинени за убийството на ерцхерцога Фердинанд, но очевидно това предстои. София очевидно е решила да надмине Чехия. Това заяви руският външен министър в отговор на информацията, че България разследва руска намеса в серия взривове в складове за боеприпаси, съобщи РИА Новости.

Лавров коментира информацията за предполагаемото участие на руснаци в бомбардировките в България, позовавайки се на историята на Първата световна война.

Според руския външен министър с такива темпове всичко може да достигне дотам, че Русия дори да е обвинена в убийството на ерцхерцог Франц Фердинанд през 1914 г.

Той посочи, че  ЕС трябва да проучи защо частни предприемачи имат отношение към подобни съоръжения.

По-рано в Чешката република Русия беше обвинена в участие в експлозията на склад за боеприпаси, където загинаха двама души. В резултат на това Прага изгони 18 руски дипломатически представители. Русия отговори, като задължи 20 чешки дипломати да напуснат страната.

По-рано днес от прокуратурата на България заявиха, че през последните 10 години бяха регистрирани редица случаи на взривове в складове за оръжия и боеприпаси, както и в производствени помещения на заводи за утилизация на взривни вещества и производство на оръжия и боеприпаси. Прокуратурата, съвместно с ДАНС и главна дирекция "Жандармерия" са анализирали някои от случаите, при които се установило сходство в 4 от тях. 

Получена е била информация от международно сътрудничество, от което се прави предположение за взаимовръзка между взривовете у нас и опитите за отравяне на трима български граждани - Емилиян Гебрев, Христо Гебрев и Валентин Тахчиев, съобщиха още от прокуратурата.

В хода на разследването е установено, че шестима руски граждани са пребивавали в България около датите на взривовете и около датите на покушението срещу Емилиян Гебрев.

Според прокуратурата се налага изводът, че целта на действията на руските граждани е била пресичане на доставките на специалната продукция за Грузия и Украйна.