Генералният директор на БНТ Емил Кошлуков ще внесе в парламента искане за премахване на платените интервюта. Кошлуков съобщи новината в личния си профил във фейсбук. Повод е скандала в Панорама на 10 март тази година на Боян Расате, който заплаши депутат от "Левицата" с шамари, както и да убива комунисти. 

"Надявам се, че вече всички партии видяха пагубните последици от поправката, която приеха в Изборния кодекс и с която ни задължиха да правим тази пародия на предизборни диспути. С колегите решихме да внесем до парламента нашите предложения за премахването ѝ отново. Категорични сме, че и платените интервюта трябва да бъдат премахнати като формат. Разговаряхме с ОССЕ, ще потърсим и подкрепата на Европейския съвет за радио и телевизия, дано чуят и техните препоръки за нужната промяна. Нищо демократично няма в това, да се дава ефир за откровени безумия и език на омразата. Така единствено отблъскваме хората и намаляваме избирателната активност, което не помага на демокрацията. Вярвам, че бъдещите ни народни представители този път ще ни обърнат внимание.", коментира Кошлуков. 

Още на 11 март Кошлуков припомни, че според последните промени в Изборния кодекс, в БНТ са длъжни да предоставят еднакво време на всички партии. Това е, според член 189-ти, алинея трета в закона. А редът на участията се определя с жребий от ЦИК.

Още тогава той коментира: "Така че работим с материали на клиента този месец. Каквито участници ни пратят централите, такива трябва да показваме. Или както обича да казва Остап Ибрахимович в подобни ситуации, тук определено не е Рио де Жанейро. Благодаря на колегите за търпението им, искрено се надявам, че в следващото народно събрание ще ни чуят вече и ще променят тази недомислена поправка. Предизборната кампания в медиите не бива да уврежда психичното здраве на нацията. Извинявам се на засегнатите ни зрители, на Бойко Василев и Добрина Чешмеджиева специално".

На 10 март грозни сцени белязаха предизборния дебат в предаването "Панорама" по БНТ. Водещият не успя да озапти представителите на Български национален съюз - НД Боян Расате и Венцислав Ангелов от Народна партия "Истината и само истината".

Ситуацията излезе извън контрол, когато Расате посочи, че част от виновните за това българите да сме зле в момента, стояли в студиото. "Превърнаха българина в роб в собствената си страна. Трябва да изкореним злото от корен. Представителите на номенклатурата от БКП, които заграбиха предприятията от хората и се облагодетелстваха, трябва да бъдат наказани", започна той.

Д-р Румен Вълов Петков от "Левицата" изпусна репликата: "В студиото стана доста весело".

Тези думи взривиха атмосферата. Последва залп от закани от страна на Боян Расате: "На вас може да ви е весело, но вие пропиляхте живота на нашите родители, на нашите деца и внуци. Освен да станем и да ви бием по един шамар, за да не ви е толкова весело, друго не ни остава", каза той.

Според него формулата да живеем по-добре е исторически отиграна. "Когато имаме геноцид, трябва да се посочат виновните от бившата номенклатура, която се вклинили като паразит в бедния български народ и му изсмуква жизнените сили, докато те си живеят в скъпите вили. Тези хора трябва да бъдат наказани. Дали ще ги бесим, застреляме или нещо друго - все едно. Бившите комунисти живеят като паразит върху бедния български народ и това трябва да спре. Когато народът се надигне времето при Пиночет ще им се стори като приказка", заяви националистът.

Симеон Славчев от МИР коментира, че целта на тяхната формация е да постигнат неутралитет на България, освен това да бъдем зона на мира, но и да се осигури на гражданите прякото участие в национални допитвания".

Д-р Румен Вълов Петков също се обяви за запазването на мира в региона.

Венцислав Ангелов от Народна партия "Истината и само истината" посочи, че живеем във времена, в които лъжата и измамата са доминиращи. "Най-важните приоритети е че нашите майки и бащи бяха измамени. Ние сме длъжни да спрем този разпад", подчерта той.

"Крайно време е България да предложи място, където да се постигнат мирни преговори. Мир се постига с преговори", изтъкна Славчев, по повод войната в Украйна.

"Не мога да търпя това словоблудство", не се стърпя Боян Расате. "Това са думи на платени руски мекерета. Когато има агресор мир не се постига с приказки или на колене", отвърна му Расате.