34% от последователите на "Ислямска държава" ползват чат канала Телеграм за обмяна на информация. Тази мрежа е създадена от руски предприемач, като дори имаше спор дали Русия контролира въпросния канал, което в крайна сметка беше отречено. Това коментира пред БНТ Любомир Тулев - експерт по киберсигурност, във връзка със случая, при който 16-годишен ученик от Пловдив бе арестуван преди дни заради контакт с терористичната групировка.


"Намира се уязвима жертва, най-често тийнейджър, който не се разбира с околните и търси упование в интернет. Втората стъпка е да се покаже на това дете, че то не може да бъде разбрано от никой друг и след това, започва да бъде принуждавано да прави различни неща", каза той.

"Влизайки в стаята, ако детето много бързо затвори браузър в компютъра или затвори телефона си и го остави настрани, това са индикации, които родителите трябва да забележат. Ролята на родителите се изразява в говорене, възпитание", допълни експертът.

"Въпреки радикализацията на Исляма, ние не сме превели и изучили внимателно знакови книги, които позволяват да се извършва мащабна радикализация", обяви пред Нова тв Тихомир Стойчев, експерт по сигурността и бивш директор на СЦБОП.

Според него е пропусната възможност да бъде работено много продължително именно от ДАНС. "Те не могат да бъдат структура, която само да предава сигнали към прокуратурата", каза още Стойчев.

По думите му не се знае как детето ще се идентифицира от тук нататък - дали няма да приеме, че е предадено от родител и да възникне задълбочаващ се вътрешно семеен конфликт, заради непредпазливо действие, което представлявало опит за съдебна репресия на границата между малолетие и непълнолетие.

"Нямаме подходяща семейна образователна среда за младите хора. Интернет не може да бъде абсолютно защитено пространство", заяви от своя страна Георги Апостолов от Център за безопасен интернет. Той разказа за случай на британска журналистка, направила експеримент, при който слага бурка и се снима на фона на килим с арабски мотиви, при което на 15-ата минута с нея се свърза вербуващ на ИДИЛ.

"Моделът на вербовка е един и същ. Те виждат интерес - когато някое от децата започне да проявява интерес в големите социални мрежи. В някакъв момент към него се прикачва съответния член на групировката и го прехвърля към анонимизираща програма", добави Апостолов.

Още през 2015 г. статия в британско издание статия съобщава, че терористите използват способи именно от сферата на експлоатация на деца за набиране на нови бойци.