На 30 юли 2018 г. започва десетото издание на форума "Астана" в руския курортен град Сочи. Очевидно проблемите около обстановката в Сирия са достатъчно сериозни, тъй като на 7 септември 2018 г. в Истанбул ще се проведе четиристранна френско-германска-руско-турска среща на високо равнище. Вероятно основната тема ще бъде не само реконструкцията на разрушената арабска страна /по предварителни данни са необходими 400 млрд. долара/, но най-вече възможната нова бежанска вълна. Причина за подобни предположения е почти сигурната атака на Дамаск срещу провинция Едлеб, която се намира в ръцете на бунтовниците. Там Анкара има разположени 12 военни точки за наблюдение, съгласно договорките за създаване на зони за деескалация. Опозиционни лидери смятат, че настъплението на армията на Дамаск е сигурно, след като тя окончателно приключи с бунтовниците в Южна Сирия, коментира арабистът Владимир Чуков.

Според кюрдския сайт BAS News първите бежанци от Едлеб към Африн вече пристигнаха в града. Този сирийски град, превзет преди пет месеца от Турция, даде убежище на множество бежанци от превзетите от войските на Башар Асад региони. Там бяха пренасочени бягащите от Източна Гута, провинция Дамаск. Поради огромния брой и недостига на опразнени от избягалите от Африн кюрди жилища, новодошлите започват да бъдат пренасочени към техни близки и познати, които са имали щастието да бъдат настанени. Друга бежанска вълна е тази на жители, бежанци от Централна и Южна Сирия от съседния град ал Баб, който беше превзет преди година и половина от операцията "Ефратски щит". Според местни източници тези новодошли бежанци са посрещнати с недоволство от местните, както и от милициите, участващи в турската военна операция.

Преди два дни бежанците от Източна Гута и Хомс организираха митинг в Африн срещу намеренията на местния /съставен от Турция/ общински съвет да ги изкара от жилищата и да ги настани в бежански лагери. Тези вътрешно сирийски миграционни движения предполагат по-скоро увеличаването на бежанския натиск към Турция, отколкото неговото отслабване, коментира Владимир Чуков.

Близкоизточни източници съобщават, че вследствие на срещата в Хелзинки между лидерите на САЩ и Русия са създадени множество комисии, в които членуват представители на Вашингтон, Москва и Дамаск, както и на съответната съседна страна. Въпросният орган орган ще преценява и ще стимулира завръщането на сирийските бежанци в тяхната родина. Важна роля има държавата, приела бежанците. В тази светлина бе осъществено посещение на руски представители в Йордания и Ливан, с цел улесняването на завръщането на сирийци в техните домове. Интересни са критериите, по които са класифицирани причините, поради които бежанците са напуснали своята родина. Огромната, близо 5.5 милиона сирийци общност, е разделена на три групи. Първата е съставена от опозиционери на режима, втората - такива, които бягат от бойните действия и третата - такива, поканени от някоя от съседните страни. Според експерти, близки до Дамаск, сред последната група попадат единствено част от бежанците в Турция. Приблизителните цифри, определящи броя на всяка една от тези три групи, е силно дискусионен и безспорно ще предизвика затруднения в работата на новосъздадения орган.

На първия етап експертите на въпросния орган са преценили, че той би могъл да способства за завръщането на част от общата група бежанци, намерила убежище в съседните държави, както следва: Ливан - 890 000, Йордания - 150 000, Египет и Ирак - 100 000 и Турция - 300 000 души. Представител на ООН заяви, че всяко завръщане трябва да е доброволно, а не насилствено.