Европейската комисия ще подпомага държавите членки чрез финансиране за интеграция на мигрантите и включването им в обществото, съобщи БНТ.

Брюксел представи план за действие по темата за следващите 7 години. Планът включва действия в няколко насоки - образование и обучение, подобряване на възможностите за заетост и признаване на уменията на мигрантите, насърчаване на достъпа до здравни услуги и подходящи жилища на достъпни цени.

В страни като Австрия, Швеция и Германия хората, родени в чужбина, представляват около 10 % от населението, а в страни като България, Унгария и Полша те са около 3 % от населението.

"Интеграцията и включването в обществото могат да ни помогнат да преборим ксенофобията, радикализацията и противопоставянето между нас и мигрантите. Трябва да изградим взаимно уважение, за да се чувстват те част от нас. Бих искал да подчертая, че няма връзка между миграцията и екстремизма, както някои се опитват да ни накарат да вярваме", заяви Маргаритис Схинас - еврокомисар за утвърждаването на европейския начин на живот.