Вълна от възмущение породи задача №7 от теста на матурата по български език и литература за зрелостниците. Неправилно членуване в изречение е посочено като верен отговор от капацитетите на МОН, алармираха дванадесетокласници, които вчера се явиха на държавния изпит по Български език и литература. Според тях във въпросната задача няма посочен правилен отговор.

Ето и въпросната задача:

7. В кое от изреченията НЕ е допусната граматична грешка?

А) Гласуваните поправки в новия закон ще засегнат пряко въздушния и сухопътен

транспорт в страната.

Б) Убедително написаното мотивационно писмо на младия и амбициозен кандидат

впечатли комисия.

В) Още утре г-н Каменов, адвоката на братовчедка ми, ще те потърси, за да подготвиш

необходимите документи.

Г) По Искърско дефиле, което е с дължина около 100 км, са разположени множество

интересни обекти.

Според съставителите на матурата верният отговор е само един - "Б".

Дир.бг потърси мнението на учените от "Езикови справки" на Института за български език към БАН. Езиковедите са категорични, че и отговор "Б" не е верен.

"Във всички изречения от задача 7 има допусната граматична грешка. Изречението в отговор Б) звучи неестествено за българския език заради нечленуваната форма "комисия", затова е нормално да се схваща като неграматично. Ситуацията е конкретна и става дума за точно определена комисия. По този начин нито едно от изреченията не отговаря на условието на задачата", коментира Илияна Кунева от Института за български език.

Според eзиковедите на БАН е възможно да става въпрос за техническа грешка, но от МОН са тези, които ще обяснят. Според филолозите е твърде пресилено сега да си измисляме разни доводи, че въпросното съществително "комисия" в изречението не е грешка, защото езиковият усет подсказва точно обратното.

В интервю за БНР обаче експертът по български език в Министерството на образованието и науката Александър Трингов бе категоричен, че "в това изречение няма граматична грешка, тъй като няма нарушено граматично правило".

"Твърдението, че е допусната грешка, трябва да бъде подплатено с посочване на конкретно граматично правило, което в това изречение е нарушено", каза още Трингов и допълни, че не приема довод като "това изречение не звучи добре". Той отново повтори, че изречението е граматически правилно и не смята, че точката от тази задача трябва да бъде отнета за всички.

Грамотни хора, филолози, журналисти и родители вече реагираха във Фейсбук с призиви да се понесе отговорност за допуснатата грешка, а изпитът да се анулира.

В службата "Езикови справки и консултации" са получили родителски сигнали и за евентуални грешки в теста за 7 клас, но примерите се проверяват, поради което не пожелаха да конкретизират за коя задача става въпрос.

Попитани защо МОН не се възползва от услугите на най-големите капацитети по български език в такива важни случаи, като съставянето на тестове за матури, от БАН обясниха, че вероятно е заради условието за конфиденциалност - да не изтече предварително какво ще се падне на изпита.